EKOSOFIJA

BELI GRAD NA PARIGUZU

503 pregleda

Beograd ima, čak, 12 jezera: u jednima se tokom vrelih letnjih dana možete rashladiti, a druga su tu samo za beg sa usijanog betona.

Leto nam se konačno vratilo, pa ste sasvim sigurno bar jednom pomislili – šta bismo i gde mogli za vikend? Ukoliko volite prirodu, a živite blizu Beograda ili u prestonici, razmislite o poseti nekog od gradskih jezera.

Mnogi i ne znaju da u Beogradu postoji, čak, 12 jezera. Ona nude različite mogućnosti, od kupanja, preko sportskog ribolova, do posmatranja ptica i kampovanja, pa čak i ronjenja.

Sačmom u stražnjice
Jezero Pariguz nalazi se u opštini Rakovica, a nastalo je pravljenjem brane da bi se bolje kontrolisale bujične vode. Spada u veća beogradska jezera, a okruženo je naseljima Resnik, Pinosava i Ripanj. Put do njega je veoma slabo obeležen i potrebno je pitati lokalne meštane kako se do njega najlakše može stići. Udaljeno je 17 kilometara od centra grada.

Na Pariguzu ima divljih pataka i barskih
kornjača, a lokalni ribolovci tvrde da među
dvadesetak ribljih vrsta ima i krupnih
primeraka soma, štuke i šarana.

Kvalitet vode u njemu nije odgovarajući za kupanje, tako da je od aktivnosti na njemu najviše zastupljen sportski ribolov. Pored jezera se nalazi listopadna šuma, a sa brane se pruža pogled ka Avalskom tornju koji je udaljen svega šest kilometara vazdušnom linijom.

Ime Pariguz vezuje se za dve legende. Po prvoj, jezero je dobilo ime po blatu koje se nalazilo na mestu gde je podignuta akumulacija, a za koje se verovalo da je lekovito i da leči hemoroide. Po drugoj priči, na mestu današnjeg Pariguza u Prvom srpskom ustanku Srbi su napravili zasedu Turcima, sasuvši im sačmu u stražnjice, pa otuda i takvo ime za dolinu koja se nalazila na mestu današnjeg jezera.

Na Pariguzu ima divljih pataka i barskih kornjača, a lokalni ribolovci tvrde da među dvadesetak ribljih vrsta ima i krupnih primeraka soma, štuke i šarana. Ali, na Pariguzu ni u najtoplijim letnjim danima nema kupača. Retki su i šetači, iako su prve stambene zgrade samo stotinak metara udaljene od jezera.

Tri su u Topčideru
Jedan od najlepših beogradskih parkova, Topčider, ima čak tri veštačka jezera koja su pravi ukras ovog parka i izletišta. Topčider je prvi namenski urađen beogradski park, i izgrađen je po narudžbi kneza Miloša. Zasadili su ga češki vrtlari koji su centralni cvetni deo produžili do kamenog obeliska. Ispred Miloševog konaka, debelu hladovinu u toplim danima i danas pravi stogodišnji platan. Uređene su šetne staze, travnjaci, prelepe cvetne aleje.

Jedno od topčiderskih (Vikipedija)

Sva tri jezera se napajaju vodom sa Topčiderske česme, kao i sa potoka koji teče kroz ceo park. Najmanje jezerce je stalno u hladovini i iz njega voda odlazi direktno u Topčidersku reku. Srednje po veličini jezero je i najdublje i na sredini jezera se nalazi maleno veštačko ostrvo od kamena. Jezera su uređena utvrđenom obalom, a na najvećem, koje liči na osmicu, nalazi se drveni mostić. Čisti potok kojim se jezera napajaju vodom nikada ne presušuje.

U neposrednoj blizini jezera, nalaze se brojni restorani, poznati po odličnom pečenju i hladovini. Ispred restorana „Košuta” se nalazi još jedno veštačko jezerce koje se napaja svežom vodom sa Hajdučke česme udaljene tek nekoliko stotina metara od ovog restorana. Tu su patke i plovke, barske kornjače, zečevi, fazani i paunovi. Prostor oko restorana se redovno održava, a postoji i igraonica za decu.

Kupala se Seka
Ovo jezero se nalazi u podnožju Avale i ono je pravi dragulj među beogradskim jezerima. Veštačko je i okruženo šumom. Nalazi se u naselju Mala Ivanča, a udaljeno je tridesetak kilometara od centra Beograda. Na ovom jezeru se često mogu videti izletnici koji spremaju roštilj, biciklisti i ljudi željni svežeg vazduha.

Koliko je ovo mesto lepo za kupanje,
pokazala nam je i Seka Sabljić dok je
snimala čuvenu scenu iz filma
„Maratonci trče počasni krug”.

Jezero Trešnja se nalazi u središtu listopadno-četinarske šume, a u blizini se nalaze i dva izvora. Prodavnice u blizini nema. Nažalost, zbog nedostatka kanti za đubre, ambalaža često završi tamo gde joj nije mesto.

Leti je ovo čisto jezero prava oaza za kupače. Koliko je ovo mesto lepo za kupanje, pokazala nam je i Seka Sabljić dok je snimala čuvenu scenu iz filma „Maratonci trče počasni krug”. Na Trešnji svoj mir, pored kupača mogu pronaći i ribolovci. Peca se bela riba, deverika, babuška i poneki šaran. Grupa zaljubljenika u ovo jezero godinama ga samoinicijativno poribljava šaranom i deverikom.

Pored jezera, nalazio se hotel sa prelepim restoranom koji je, nažalost, krajem devedesetih godina prošlog veka napušten.

Bela reka u Ripnju
Jezero Bela reka nalazi se kod sela Ripanj, u beogradskoj opštini Voždovac. Iako se nalazi u samom podnožju Avale, zbog svog ušuškanog položaja ne može se videti ni sa Avalskog tornja. Do Bele reke se može stići i sa Ibarske magistrale, avalskim putem, ali je najbolje pitati meštane za pravac pošto ne postoji tabla da se u blizini nalazi jezero.

Jedno od najčistijih (Vikipedija)

Jezero Bela reka nastalo je izgradnjom brane 1988. godine. Brana je izgrađena zato što je Bela reka znala da svojom silinom ugrozi okolne kuće i prugu u vreme velikih kiša i otapanja snegova. Jezero se napaja čistom vodom iz Bele reke, ali i iz dva podvodna izvora. Odmah uz branu nalazi se plaža na kojoj je nekada bilo teško naći mesto za peškir. Posle nekoliko incidenata i utapanja, plivanje u jezeru je zvanično zabranjeno.

Bela reka jedno je od najčistijih šumadijskih jezera i jedno od omiljenih mesta ribolovaca. Sezona pecanja je otvorena cele godine, osim tokom zime. Na obali se nalaze i reflektori koji omogućavaju ribolovcima da pecaju tokom noći. Pored ribolova, nekoliko ronilačkih društava koristi ovo jezero za svoje treninge.

(Izvor Telegraf)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar