MEĐU IZMEĐU

BEOGRAD ISPAO IZ TOP 500

200 pregleda
Univerzitet u Beogradu

Univerzitet u Beogradu od noćas nije više među top 500 na Šangajskoj listi. U najnovijem razvrstavanju završio od 501. do 600. mesta, u društvu sa Ljubljanskom univerzom. Zagrebačko sveučilište se nalazi od 601. do 700. mesta, a Novosadski univerzitet od 901. do 1.000.

Šangajsko razvrstavanje visokoškolskih ustanova, najcenjenije u svetu, prvi put je zvanično obelodanjeno 2003. godine, bez ijednog univerziteta sa jugoslovenskih prostora, i odmah je privuklo veliku pažnju. Od tadašnjeg objavljivanja (svake godine 15. avgusta) do današnjeg dana neprekidno je prvi bio Harvard.

Beograd je u odabrano društvo uvršćen tek 2012. godine, nakon Ljubljane i Zagreba; isprva se uspinjući, a potom postepeno padajući na sve niže grane. Upućeni su još lane najavili da će ga zadesiti sudbina ispadanja, što se napokon obistinilo. Ove godine vrednovanjem je obuhvaćeno više od 2.000 univerziteta, od preko 22.500 koliko ih, kako se procenjuje, ima na svim kontinentima. Odskora se za 1.000 obznanjuje godišnji poredak.

U razmatranje se uzima šest bitnih merila: bivši visokoškolci dobitnici Nobelove nagrade i Fildsove medalje (parnjak prvoj u matematici za mlađe od 40 godina), nastavnici i istraživači nosioci istih priznanja, zbir naučnih radova u dva najcenjenija časopisa – Nejčeru i Sajensu, broj visokocitiranih naučnika, broj naučnih radova u naučnim časopisima iz Indeksa naučnih citata i Indeksa naučnih citata društvenih nauka i akademski doprinos prema navedenim pokazateljima u odnosu na broj zaposlenih.

(Izvor Galaksija)

O autoru

administrator

2 komentara

  • Ako me sećanje ne vara, a svako je tome podložno, Galaksija je jedina u nas od decembra 2016. neprekdino pisala o uspinjanju i padanju Beograda na Šangajskog listi. Čak je glavni urednik Stanko Stojiljković nekoliko meseci ranije objavio knjigu na tu temu – Srbija do Šangaja, i nazad. Akademska zajednica je pala na ozbiljnom ispitu, a sada se pravda okrivljujući političare, iako su njeni predstacnici – ponajpre rektori i ministri, koji se godinama nisu ovim pozabavili. I političari snose deo krivice, svakako.

  • Univerziteti su po formi i sadržaju bezvredni. Promoviše se autošovinizam, debilizam i ateizam militantnog tipa. Uglavnom su to debilane namenjene za široke tupave mase. Država je to odavno uvidela pa tako sada imamo u skupštinskim klupama doktore bez državnih fakultetskih diploma.

Ostavite komentar