МЕЂУ ИЗМЕЂУ

БЕОГРАД ИСПАО НА „ТАЈМСУ”

Илустрација (Игор Павићевић)

Београдски универзитет испао са још једне листе, ректорка каже очекивано”.

 Универзитет у Београду испао је са светске ранг-листе Times Higher Education (THE) за 2020. годину, на којој је рангирано скоро 1.400 универзитета из 92 земље. Прошле године наш најстарији универзитет био је пласиран између 801. и 1.000 места. Ректорка Универзитета у Београду, Иванка Поповић каже за „Данас” да је тренд пада на свим листама очекиван. Подсећа да је Београдски универзитет на ТХЕ листи 2016. био рангиран између 601. и 800. места, 2017. године је био у групи 800 +, док га 2018. није било на овој листи.

Рангирање је засновано на 13 индикатора, груписаних у пет категорија, у којима се мери успешност институција у настави, истраживању, међународна препознатљивост, цитираност и приходи од привреде. Четврту годину заредом, Универзитет у Оксфорду је на врху ранг-листе, на другом је Kалифорнијски технолошки институт, а на трећем Kембриџ. Следе Станфорд, МИТ, Принстон, Харвард, Јејл, Универзитет у Чикагу и Империјал колеџ Лондон.

Од универзитета са простора бивше Југославије на листи је најбоље рангиран Универзитет у Љубљани – између 601. и 800. места, Универзитет у Марибору је на позицији између 801. и 1000, док је Свеучилиште у Загребу у односу на лане склизнуло степеницу ниже и сада је у групи 1.001+. Занимљиво је да се на „Тајмсовој” листи први пут пласирао Универзитет Црне Горе, који је такође у категорији 1001 +, у којој су универзитети рангирани између 1001. и 1396. позиције. Универзитет Црне Горе је постигао најбоље резултате у категоријама међународна препознатљивост (где се налази у првој половини свих рангираних универзитета) и цитираност, објављено је на сајту те високошколске институције.

Сем Црне Горе, ове године су први пут рангирани универзитети из Брунеја, са Kубе, Малте, из Порторика и Вијетнама.

(Извор Недељник)

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар