МЕЂУ ИЗМЕЂУ

БЕОГРАД СЕ СТРОПОШТАО У ШАНГАЈУ

Графикон (ARWU)

Универзитет у Београду стропоштао се за више од сто места на Шангајској листи за 2019. годину. Пошле је био 302, а ове је између 401. и 500. места. На графикону се види да је то падање за више од стотину степеника! Научни магазин „Галаксија” је у јунском броју својег електронског издања (https://galaksijanova.rs/ekskluzivno-beograd-vec-pao-u-sangaju/) најавила пад за, отприлике, тридесетак места. Нажалост, сурвавање је кудикамо теже.

Читаоци ће се сетити да проф. Др Зоран Николић са Физичког факултета и годину дана еаније предсказао пад најстарије и највеће високошколске установе у Србији, која је међу 500 одабраних целог света увршћена први пут 2012. године. И све до лане се полако, али сигурно успињала на лествици. Тада школје завршила 18 места ниже, штоп је морао да буде знак за узбуну.

Веома неугодна вест, пристигла 15. августа тачно у подне, недвосмислено је поткрепила злослутна нагађања да је Универзитет у Београду у озбиљном слободном паду. Биће занимљиво како ће то званичници и новинари предочити јавности, јер су лане– као да су у волшебном прећутном договору – само известили да се на шангајској лествици налази од 301. до 400. места. Ни речи да је 2017. био на 284. степенику, што му је највише успињање од 2012.

Да ли се над Београдским универзитетом надвила судбина Загребачког свеучилишта, које је године дана раније доспело на Шангајску листу, а након три заувек испало. За разлику од Љубљанске универзе која у почасном клубу 500 од око 22.500 високошколских установа из целог света борави још од 2007. године. Харвард је 17. пут узастопце освануо испред свих, баш као 2003. када је Шангајска листа обзнањена.

(Извор Галаксија)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар