MEĐU IZMEĐU

BEOGRAD SE STROPOŠTAO U ŠANGAJU

289 pregleda

Univerzitet u Beogradu stropoštao se za više od sto mesta na Šangajskoj listi za 2019. godinu. Pošle je bio 302, a ove je između 401. i 500. mesta. Na grafikonu se vidi da je to padanje za više od stotinu stepenika! Naučni magazin „Galaksija” je u junskom broju svojeg elektronskog izdanja (https://galaksijanova.rs/ekskluzivno-beograd-vec-pao-u-sangaju/) najavila pad za, otprilike, tridesetak mesta. Nažalost, survavanje je kudikamo teže.

Čitaoci će se setiti da prof. Dr Zoran Nikolić sa Fizičkog fakulteta i godinu dana eanije predskazao pad najstarije i najveće visokoškolske ustanove u Srbiji, koja je među 500 odabranih celog sveta uvršćena prvi put 2012. godine. I sve do lane se polako, ali sigurno uspinjala na lestvici. Tada školje završila 18 mesta niže, štop je morao da bude znak za uzbunu.

Veoma neugodna vest, pristigla 15. avgusta tačno u podne, nedvosmisleno je potkrepila zloslutna nagađanja da je Univerzitet u Beogradu u ozbiljnom slobodnom padu. Biće zanimljivo kako će to zvaničnici i novinari predočiti javnosti, jer su lane– kao da su u volšebnom prećutnom dogovoru – samo izvestili da se na šangajskoj lestvici nalazi od 301. do 400. mesta. Ni reči da je 2017. bio na 284. stepeniku, što mu je najviše uspinjanje od 2012.

Da li se nad Beogradskim univerzitetom nadvila sudbina Zagrebačkog sveučilišta, koje je godine dana ranije dospelo na Šangajsku listu, a nakon tri zauvek ispalo. Za razliku od Ljubljanske univerze koja u počasnom klubu 500 od oko 22.500 visokoškolskih ustanova iz celog sveta boravi još od 2007. godine. Harvard je 17. put uzastopce osvanuo ispred svih, baš kao 2003. kada je Šangajska lista obznanjena.

(Izvor Galaksija)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar