TREĆI SMER

BEOGRAD UKOSO U ŠANGAJU

5.468 pregleda
Beogradsko uspinjanje (Šangajski univerzitet)

stanko-stojiljkovic

Stanko Stojiljković

Sačekali smo da istekne sedam dana radosti koje je Srbija proglasila. Niste za to znali? Vi ste, očigledno, zalutali u treći smer, ovde se čuje i što niko ne čuje, vidi i što niko ne vidi, misli i što niko ne misli… Vaše uši, oči i misli sasvim su u redu, ne morate kod lekara.

Beogradski univerzitet je ostao (i opstao) među 300 odabranih, od 22.500 iz celog sveta, na čuvenoj Šangajskoj listi. Eto povoda za višednevnu nacionalnu radost koja se, naravno, nije dogodila. Svi su minutom (ili kojim više) ćutanja otćutali najveći uspeh srpske nauke.

Ne samo da se zadržao gde je i lane bio, nego se malčice ukoso ispeo. Ponovo ne verujete: pogledajte gornji grafikon. Liniju blagog uspinjanja nacrtali su Kinezi. Da su se, kojim slučajem, Srbi zadesili u blizini, usmerili bi lenjir pravo u nebesa. Neka se zna koji je to jedini „nebeski narod” na Zemlji.

Iskreno govoreći, strahovalo se da će pasti stotinak stepenica niže u porđenju s prošlom godinom. Ko je u kineski metropolis poslao najnoviji perpetuum mobile: manje ulažeš, više dobiješ! Ako to saznaju ovi iz Međunarodnog fonda i Svetske banke, opet će tražiti da se penzije skrešu. Neka trećedopci pokažu (i dokažu) – nasuprot zakonima fizike (čitaj biologije) – da se duže živi kad se ređe jede.

Upućeni tvrde da broj naučnih radova s potpisom najstarije velike škole u Srbiji polako opada. A to znači padanje na Šangajskoj listi, pre ili kasnije. Zašto? Zato što se i druge zemlje iz sve snage upinju tamo da dospeju, pa više izdvajaju za nauku i visoko obrazovanje. Ponovo neki perpetuum mobile?!

Šta se, u stvari, ove godine dogodilo? U očekivanju iscrpnog izveštaja sreskog špijuna Alekse Žunića, koji je već u rano jutro 15. avgusta prvi samoletom otpravljen u Šangaj, nameće se jedan jedini zaključak. Presudile su zapaprene pirotske peglane kobasice. Kako?

Nekoliko dana uoči objave ovogodišnje liste, stigla je vest da su još tri srpska univerziteta – u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, svrstana na Šangajsku listu. Sva tri iz matematike, gde ni Beograd loše ne stoji, iako je 2013. godine, čak, stigao među 150.

Sastavljači šangajskog razvrstavanja su, naime, uveli 17 naučnih oblasti, i u tom grmu se krije nepostojeći zec iz Pirot (nepostojeće „a” na kraju reči). Tako se ispostavilo se da se Beograd prvi put od 2003. godine ispeo na zavidno 35. mesto, i to u prehrambenim nauka i tehnologijama. Kakve vez s tim ima pirotska peglana?

Nema, ali ne zaboravite da ste u trećem smeru koji ne postoji. Ako ste poverovali, nije prvi put. Političari vam svakoga dana ponešto nestvarno i neostvarljivo obećaju, pa ništa. „Mi ništa ne obećavamo i sve ipunjavamo” (preuzeto od Alana Forda da nas ne optuže za krađu).

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar