MEĐU IZMEĐU

BESMRTNOST U MEDUZI

442 pregleda
Ilustracija

Španski naučnici su pronašli gene koji besmrtnu meduzu čine – besmrtnom.

Koncept večnog života oduvek je privlačio ljude, a čini se da ga je – u doslovnom, ne u duhovnom smislu – uspela ostvariti jedna vrsta meduze. Naučnici su nedavno istražili genom te sićušne morske životinje da bi otkrili njenu tajnu. Pronašli su gene koji besmrtnu meduzu čine – besmrtnom. Istraživači odavno spekulišu o mogućnosti usporavanja starenja, a neki od njih smatraju da teoretski ne postoji prepreka beskonačnom produženju ljudskog života. Zaustavljanje starenja omogućilo bi ljudima biološku besmrtnost, iako ne i potpuni imunitet na smrt od bolesti ili fizičkih povreda.

Meduza svoj život započinje kao sićušna, slobodno plutajuća larva poznata kao žarnjak. Iz te larve nastaje kolonija polipa pričvršćena za morsko dno, a zatim iz polipa pupe meduze koje slobodno plivaju u moru. Svi polipi i meduze koji nastaju iz jednog žarnjaka genetski su identični klonovi. Ako je meduza izložena spoljnem stresu ili fizičkom napadu, ili nema dovoljno hrane, ili je bolesna i stara, može da se vrati u prethodni stadijum, stvarajući novu genetski identičnu koloniju polipa. I taj proces se beskonačno.

Naučnici su decenijama pokušavali da proniknu u tajne besmrtne meduze, a čini se da je španski tim došao korak bliže rešavanju misterije. U istraživanju objavljenom u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), istraživači sa Univerziteta u Ovijedu utvrdili su da besmrtna meduza ima dvostruko više kopija gena povezanih s popravkom DNK od svog srodnog – ali smrtnog – rođaka, grimizne meduze poznate kao Turritopsis rubra.Iako starenje utiče na većinu živih organizama, meduza Turritopsis dohrnii jedina je vrsta koja može da se više puta pomladi nakon polne reprodukcije, postajući biološki besmrtna”, napisali su autori istraživanja.

Oni su identifikovali varijante gena meduze povezane s replikacijom, popravkom DNK, održavanjem telomera, procesima oksidacije, matičnim ćelijama i međućelijskom komunikacijom. Utvrdili su da su za besmrtnost meduze ključan popravka i održavanje telomera, delova DNK koji štite krajeve hromozoma za vreme reprodukcije i tokom života se skraćuju. To, međutim, nije slučaj s telomerima besmrtne meduze – njeni telomeri i nakon nebrojenih ciklusa razmnožavanja ostaju netaknuti.

Zasad nisu sasvim jasne pojedinosti procesa zahvaljujući kojem Turritopsis dohrnii uspeva da održi svoje telomere večno mladima, ali otkriće španskih istraživača o dvostruko većem broju kopija gena za popravku DNK približava nas odgovoru na to pitanje. Naučnici se nadaju da bi bolje razumevanje mehanizma održavanja telomera moglo na kraju da dovede do razvoja lekova za trenutno neizlečive bolesti povezane sa starenjem, poput Parkinsonove i Alchajmerove. Možda u dogledno vreme otkriće tajne besmrtne meduze neće omogućiti večni život, ali bi nam barem moglo osigurati dostojanstvenu starost.

(Ilustracija Katrin Kaemper/shutterstock)

(B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar