MEĐU IZMEĐU

BESPLATNO ŠKOLOVANJE

403 pregleda

Četvorogodišnja stipendija maturantu Nikoli Krstiću posle teksta u „Novostima”. Studije mu omogućio Računarski fakultet. Napravio „pametnu rukavicu” za slabovide.

Posle teksta u „Večernjim novostima” o Nikoli Krstiću, maturantu ETŠ „Nikola Tesla” koji je napravio „pametnu rukavicu” za slepe i slabovide, Računarski fakultet (RAF) dodelio je mladom pronalazaču stipendiju za četvorogodišnje studije. Nikola nije krio svoje oduševljenje ovim gestom, tim pre što mu je i želja bila da nastavi školovanje baš na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

„Smatram da je to jedan od najboljih
fakulteta u oblasti koja me zanima,
kako u Srbiji tako sigurno i šire, i bez
razmišljanja bih ga svakome preporučio.”

Uz zahvalanost „Novostima”, Nikola ističe da mu se posle teksta javilo mnogo dobrih ljudi koji su mu pomogli da odmakne u usavršavanju svog izuma, a stigla su i priznanja za njegov rad. Na takmičenju za „Najbolju biznis ideju 2018. godine” osvojio je drugo mesto, a time i neophodna novčana sredstva s kojima je finalizirao drugi prototip rukavice, a ostalo je novca i u trenutnom razvoju trećeg, finalnog prototipa. Takođe, postao je i deo Naučno-tehnološkog parka na Zvezdari.

Nikola Krstić

– Računarski fakultet u Beogradu je odlučio da me stipendira na akademskim studijama u oblasti računarskih nauka – kaže Nikola Krstić. – Tako mi se ispunila jedna od najvećih želja – da upišem dobar fakultet. RAF je oduvek bio prvi na listi, još od momenta kada sam se prvi put upoznao s tim fakultetom, oduvek sam znao da tu pripadam. Smatram da je to jedan od najboljih fakulteta u oblasti koja me zanima, kako u Srbiji tako sigurno i šire, i bez razmišljanja bih ga svakome preporučio. Nadam se da ću opravdati stipendiju koju sam dobio i da ću biti vredan i odgovoran student.

Nikola obećava da će finalni prototip biti idealni spoj izgleda, ergonomije i funkcionalnosti, kakav je od početka zamišljao, a koji svako od slepih i slabovidih osoba može da koristi.

U obraloženju odluke da Nikoli Krstiću ponudi besplatno četvorogodišnje školovanje, Računarski fakultet navodi da, pored toga što je autor „pametne rukavice”, jedinstvene u svetu, mladi naučnik je dobitnik velikog broja diploma kako sa republičkih takmičenja iz fizike, elektrotehnike, tako i iz drugih oblasti poput preduzetništva.

– S obzirom na Nikolin genijalni izum i talenat za računarske nauke, a i želju da upiše studije baš na našem fakultetu, nadamo se da će prihvatiti punu stipendiju za akademske studije u trajanju od četiri godine koju mu je fakultet dodelio – navode u odluci. – Verujemo da bi to bio njegov siguran korak ka kvalitetnom obrazovanju i još uspešnijoj budućnosti.

(Branka Borisavljević Novosti)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar