MEĐU IZMEĐU

BEZ AFROAMERIKANACA

375 pregleda

Među stotinama uspešnih ljudi i organizacija kojima su dodeljene ovogodišnje Nobelove nagrade, samo su četiri žene i nijedan Afroamerikanac, što sugeriše da dodela prestižnih nagrada i dalje ima problem s raznolikošću, upozoravaju stručnjaci.Od ukupno 931 pojedinca i 28 organizacija koji su kroz godine osvojili Nobela, samo je 16 tamnoputih osoba. Ipak, ove godine Nobelom nije počašćen nijedan crnac.

Zanimljivo je da je do danas 12 crnaca osvojilo Nobela za mir, tri Nobela za književnost i jednu nagradu za ekonomiju. Nijedan crnac nikada nije osvojio neku od Nobelovih naučnih nagrada.S druge strane, Emanuel Šarpantije i Dženifer A. Doudna su postale prve dve naučnice koje su zajednički osvojile nagradu za hemiju, bez muškog saradnika, a tek šesta i sedma žena koja je ikad pobedila u ovoj kategoriji.

Nagradu za fiziku su dobili Rodžer Penrouz, Rajnhard Gencel i Andrea Gec za svoja otkrića o crnim rupama. Ghez je time postala tek četvrta žena koja je ikada osvojila Nobelovu nagradu za fiziku.Dok se povećava broj nagrađivanih naučnica, aktivisti i naučnici u Si-En-En-ovoj analizi upozoravaju da je problem raznolikosti u dodeli Nobela još veći kada je reč o rasi.

„Problem s nedostatkom rasne raznolikosti nije samo problem Nobelovih nagrada, već je to društveni sistemski problem. Ovaj problem prisutan je u svim segmentima društva”, kazao je profesor hemije Mark Zimer.On dodaje da nedostatak raznolikosti u nauci može dovesti do nedostatka informacija o određenim demografskim podacima.Da bismo se stvarno bavili naukom, potrebni su nam svi, a ne samo 30, 40 posto stanovništva”, rekao je Zimer.

Nagradu za književnost je osvojila američka pjesnikinja Luis Glik, čime se ukupan broj dobitnica Nobelove nagrade povećao na 57, što čini tek šest posto od ukupnog broja dodijeljenih nagrada. Broj crnaca dobitnika još je manji i iznosi tek dva posto.

(Izvor Kliks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar