MEĐU IZMEĐU

BEZ B12 STE UVEK UMORNI

269 pregleda
Shutterstock

Znak upozorenja može da se pojavi kada se probudite.

Vitamini i minerali imaju značajnu ulogu u održavanju nivoa energije i smanjenju rizika od raznih bolesti. Učestvuju u nekoliko telesnih funkcija poput pomaganja u borbi protiv infekcija, jačanja kostiju, brzog zarastanja rana i regulisanju hormona.Međutim, nedostatak bilo kojeg esencijalnog vitamina ili minerala može da poremeti funkcionisanje našeg tela i prouzrokovati nekoliko zdravstvenih problema.Zašto je vitamin B12 važan?

To je esencijalna hranljiva supstanca koja ima mnoge bitne funkcije u vašem telu. On se topi u vodi, a pomaže u očuvanju zdravlja nerava i olakšava proizvodnju crvenih krvnih ćelija.Međutim, nedostatak može da dovede do nekoliko komplikacija i raznih simptoma.Prema podacima istraživanja, objavljenim u časopisu British Journal of Nursing, u kojem je učestvovalo oko hiljadu pacijenata, oni kojima je dijagnostikovan nedostatak vitamina B12 izjasnili su se o širokom rasponu simptoma, od kojih je umor bio najčešći od svih. Utvrđeno je da je 96 odsto ispitanika prijavilo „neobičan umor”.

Prema mišljenju stručnjaka, umor je jedan od primarnih znakova nedostatka B12, koji bi mogao da bude prisutniji kada se probudite. Nedostatak može da se razvija postupno, ali može i da se pogorša ako se ne leči na vreme. Neki od najčešćih simptoma osim umora uključuju: nedostatak daha, glavobolje i vrtoglavicu, bledu kožu, lupanje srca, gastrointestinalni problemi i probleme sa koncentracijom.

Vitamin B12 ne može da se stvara prirodno u telu, zbog čega bi trebalo da se opskrbite pravim namirnica.Neki od najboljih izvora uključuju: govedinu, svinjetinu, šunku, živinsko meso, jagnjetinu, školjke, rakove, mlečne proizvode poput mleka, sira i jogurta, kao i jaja. Obogaćene žitarice takođe vam mogu pružiti dovoljnuu količinu ove hranljive supstance.Vegani i vegetarijanci mogu da se posavetuju sa svojim lekarom i nutricionistima o odgovarajućim alternativama suplementacije, piše Times of India, prenosi N1 Zagreb.

(N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar