МЕЂУ ИЗМЕЂУ

БЕЗ ЈАСТУКА ГЛАВА НЕ БОЛИ

Pixabay

Први јастуци за које знамо потичу из Месопотамије. Били су направљени од камена, а могли су да их приуште само имућни људи. За разлику од древних камених јастука, они које данас користимо су мекани, а многи више ни не могу да заспу без једног таквог јастука испод главе. Али, спавање с јастуком можда није најбољи начин за одмор јер то може да утиче на ваше тело и расположење. Многи се слажу да спавање без јастука има бројне предности, пише Bright Side.

Смањује болове у леђима

Многи јастуци могу довести до неприродног положаја за спавање, а подршка коју пружају не траје дуго. Иако сам јастук неће наштетити леђима, може погоршати болове. Међутим, када спавате без јастука, кичма може да се одмори, а тело је у природном положају.

Помаже код болова у врату

Већина јастука не може да вам помогне да спавате у исправном положају, напротив, могу га чак и погоршају ситуацију. Дуготрајно савијање врата на било који начин изазваће непријатан осећај, а пречврсти или премекани јастуци могу довести и до болова у врату.

Може да ублажи стрес

Што више сметњи током спавања имате, тело има мање времена за многе важне функције које се јављају током сна. Стални недостатак сна може да утиче на ваше расположење и концентрацију, а ваше тело ће током дана лучити више хормона стреса.

Помоћ код главобоље

Ако се будите с главобољом, можда је крив ваш јастук. Превисоки јастуци проузрокују напетост у вратним мишићима па не треба да вас чуде честе јутарње главобоље.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар