MEĐU IZMEĐU

BEZ MIRISA SE SLABI

496 pregleda
Njuškanje hrane (Vikipedija)

 

Miris igra mnogo veću ulogu u ishrani nego što većina ljudiprimećuje. Bezmirisna hrana postaje neukusna i bljutava. Istraživači su otkrili da miševi bez čula mirisa gube težinu, a da oni s mirisom postaju gojazni kada jedu hranu bogatu mastima.

U tom smislu su sprovedena brojna istraživanja: pojedina ukazuju na to da se čulo mirisa pojačava pre obroka, a da opada nakon što smo se najeli. Ispitanici koji su jeli sa začepljenim nosom bili su svesni toga da ikm je hrana postala nezukusna.

Miševi kojima je genetskim inženjerstvom ostranjen miris izgubili su na težini u poređenju s nepromenjenima što su jeli istu hranu. Istraživače je zbunilo što su obe grube pojele jednaku količinu. I jednima i drugima davana je punomasna hrana, ali su prvi, u prseku, oslabili za 16 odsto.

Kada su ih uporedili, uočili su prilične razlike u masti. U telima glodara, kao i u ljudskom, postoje dve vrste masti – smeđa i bela. Bela se skuplja oko trbuha i nogu, a smeđa sagoreva da bi metabolizmom islućila toplotu. Ljudi imaju mnogo bele i malo smeđe masti, kod miševa je obratno.

Miševi bez mirisa pokrenuli su program za sagorevanja masti u svome organizmu. Istovremeno je poraslo lučenje adrenalina koje se obično javlja kao odgovor na hladnoću. Zato se pretpostavlja da postoji veza između njuha i izlučivanja adrenalina.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar