MEĐU IZMEĐU

BEZUKUSNI PARADAJZ

246 pregleda
Pixabay

Naučnici napokon otkrili razlog.

Kad ste poslednji put osetili pravi, ukus paradajza?U potrazi za sočnim često ćemo se jako razočarati, posebno ako ga tražimo u nekom od supermarketa, gde nas najčešće dočekuje onaj čiji ukus možemo nazvati bezličnim. Kao da žvaćeš papir”, kažu mnogi od nas. Možda ste se zapitali zbog čega je ukus takav, to jest zašto uopšte nema ukus?

Jedno istraživanje daje odgovor na to pitanje, i pokazuje da u 93 odsto paradajza danas nedostaje verzija gena koja mu daje njegov okus. Uprkos tome što mislimo da je krivac genetska modifikacija, zapravo uzročnik leži u uzgajivačima, to jest njihovom pokušaju da izvuku najveću ekonomsku dobit.Tokom vremena geni koji pojačavaju ukus izgubili su se ili su tokom procesa razmnožavanja negativno izabrani. Zato današnjem paradajzu iz supermarketa nedostaje genetska raznolikost, pa tako i ukus, piše BigThink,a prenosi 24sata.hr.

„Tokom gajenja i poboljšanja paradajza ljudi će se većinom fokusirati na ono što će im povećati proizvodnju, produkciju, poput veličine samog ploda i dobrog podnošenja skladištenja. Neki geni koji su uključeni u ostale važne osobine ploda, i njihove reakcije na stres, tokom ovog procesa su izgubljeni”, rekao je Đangjun Fei sa Univerziteta Kornel.

Svoje otkriće objavio je naučnom časopisu Nature Genetics,u kojem su analizirani genetski podaci 725 paradajza, kultivisanih i divljih, koje su važne zbog genetske različitosti. Zatim su ove podatke uporedili s domaćim genomom paradajzaHeinz 1706, koji se često koristi kao reprezentativni primer genoma paradajza.Poređenje je pokazalo da potonjem nedostaje oko 5.000 gena, a da većini paradajza koji se može pronaći u supermarketima nedostaje redak oblik gena koji im daje ukus. Taj gen TomLoxCpronađen je u 90 odsto divljih vrsta.

Naučnici se nadaju da će njihova analiza dovesti do razvoja resursa za „razvoj budućih funkcionalnih studija i razmnožavanja”. U međuvremenu se može desiti da će se uzgajivači paradajza okrenuti potrazi za ukusima, sami. Gen TomLoxCpostaje, ipak, češći u moderno gajenom paradajzu, u poređenju sa stanjem od samo nekoliko godina ranije.

(Zadovoljna)

O autoru

administrator

Ostavite komentar