МЕЂУ ИЗМЕЂУ

БИБЛИОТЕКА У ДРВЕТУ

Читање у парку (Википедија)

„Дрво књига” направљено је од делова старих стабала у чијој унутрашњости су удубљења пуна књига, заштићених пластичним „вратанцима”.

У граду Скију, недалеко од Вићенце, у Италији, већ неколико година мештани учествују у занимљивом пројекту размене књига. У деблима старог дрвећа, у градском парку, налазе се бројни наслови, које се могу бесплатно позајмити на читање. Исто тако, свако може оставити књигу коју је прочитао како би била доступна другимa. „Књигу коју имаш у рукама, неко је купио, прочитао и онда решио да је остави другима који ће наћи исто задовољство читајући је. Када је прочиташ, врати је овде да би и други могли да наставе ланац читања.” Налепница са овом поруком стоји у свакој књизи која је део пројекта размене књига.

У парку „Донатори крви”, у центру Скија, пролазници се бесплатно могу „послужити књигом из дрвета”, сести на неку од клупа и уживати у читању разноврсних наслова. „Дрво књига” направљено је од делова старих стабала у чијој унутрашњости су удубљења пуна књига, заштићених пластичним „вратанцима”. Овакву креативну употребу старих стабала из парка која су завршила животни век, својом идејом реализовао је архитекта Ренцо Пријанте.

„Број размењених примерака је значајан,
оквирно се на овај начин у парку размени
најмање стотину наслова месечно”.

Враћање књига

„Дрво књига је поклон професорке Ђоване Косте нашем граду. Функционише од 2012. године са циљем да обезбеди мобилност књига, дакле – сви могу да узму књигу на читање и позвани су да оставе књигу коју би други могли да читају, али не обавезно”, рекла је за интернет портал РТС-а Тицијана Кадалдини, из Фонда историјских наслова Библиотеке града Скија.

О овој својеврсној библиотеци на отвореном, разговарали смо и са професором италијанског и латинског језика из Скија, Ђузепеом Пјацом.

„Реч је о акцији која нас учи култури поклањања и задовољству класичног читања”, каже проф. Пјаца. Он подсећа да је приликом отварања „Дрвета књига” у Скију, представљен и пројекат „мобилне књиге” који има за циљ да подржи ширу иницијативу Book Crossing. Та иницијатива у свету траје годинама и подржава слободно и бесплатно циркулисање књига.

„Време је показало да је реч о јако популарној иницијативи, понекад нема довољно простора за све књиге које грађани желе да оставе како би други могли да их прочитају. Пројекат добро функционише јер наше дрво никада није празно. Многи суграђани су укључени у размену књига. Број размењених примерака је значајан, оквирно се на овај начин у парку размени најмање стотину наслова месечно”, рекла је Кадалдини из градске библиотеке.

Наша саговорница наглашава да је Берлин једна од најпопуларнијих локација међу европским престоницама где функционише иста врста пројекта и додаје да и остали европски градови користе различите начине промовисања размене књига: неки стављају дрвене кутије у паркове, друге користе старе телефонске говорнице.

(Извор РТС)

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар