МЕЂУ ИЗМЕЂУ

БИЉКЕ КОБНЕ ПО ЗДРАВЉЕ

Олеандер

Олеандер

Уколико спадате у групу људи који воле биљкама да украшавају животни простор, требало би да знате да постоје веома опасне лепотице које могу негативно да утичу на здравље..

Олеандер

Ова цветна биљка привлачна је због прекрасног цветања и тога што није тешка за одржавање. У питању је цвет који никако не смете да једете. „Ова биљка садржи гликозиде, који могу да узрокују тешка тровања када се конзумирају, упозорила је Џонсон-Арбор. Конзумирање ове биљке може да доведе до ниског крвног притиска, неправилног рада срца, мучнине, повраћања, болова у стомаку, несвестице, главобоље, па чак и смрти.

Уз то, у извештају из 2001. године у Archives of Disease in Childhood пише да узимање само једног листа биљке може бити смртоносно за децу. Она може да се користи као отров за пацове, али је треба држати подаље од мачака, паса и других кућних љубимаца.

Напрстак

И ова биљка, која цвета сваке друге године, садржи срчане гликозиде. Џонсон-Арбор напомиње да у годинама када нема цветања, лишће које производи изгледа невероватно слично бејби спанаћу.

Забележен је низ извештаја о појединцима који су се прилично разболели, са мучнином, повраћањем и абнормално успореним откуцајима срца, након што су ненамерно конзумирали листове или их искористили за припрему чаја. Срећом, постоји противотров, стога, ако сте били изложени, одмах потражите хитну помоћ.

Филадендрон

Популарна и једноставна биљка за одржавање је и филадендрон. У питању је тропска биљка, којој је вода потребна отприлике сваке две недеље и успева у већини услова осветљења.

Међутим, филадендрон садржи кристале оксалата који могу да проузрокују токсичност када се додирну или конзумирају. Када се жваћу или прогутају, кристали могу да узрокују бол у устима, отицање, болно гутање и цурење носа. Излагање очију или коже том биљном соку може узроковати иритацију и црвенило.

Дифенбахија

У питању је биљка која има исти одбрамбени механизам кристала оксалата као и филадендрон. У ствари, само интернационално име ове биљке dumb can, потиче од његове токсичности, јер гутањем дифенбахије могу се узроковати потешкоће у говору или губитак говора.

Лирасти фикус

Ова је биљка недавно постала популарна у дизајну ентеријера. „Одређене биљке, укључујући лирасти фикус и божићне звезде, могу изазвати алергијске реакције код људи који имају алергију на латекс. То је зато што сок ових биљака садржи латекс. Када се стабљика или лист биљке сломе, тај сок може да исцури ван и да изазове алергијску реакцију“, казала је Џонсон-Арбор, пренео је портал „Пословни.

(Илустрације Pixabay)

(Извор Спутњик)

О аутору

Stanko

Оставите коментар