MEĐU IZMEĐU

BISERI SRPSKE PESME

365 pregleda
Ilustracija

Ovih dana izašao je novi DVD našeg poznatog tenora Slavka Nikolića ,,Biseri srpske umetničke solo pesme, u izdanju Muzike klasike, a uzpodršku SOKOJ-a. Sa CD-om (PGP RTS) i istoimenom zbirkom, to je zaokružena muzička celina.Biseri srpske umetničke solo pesme čuvaju naše muzičke korene, tradiciju i trajanje. Pesme sa pomenutih DVD-a i CD-a predstavljaju deo velikog, ambicioznog i sveobuhvatnog projekta mr Slavka Nikolića i pijaniste Miodraga Čolakovića, u koji je uključeno i takmičenje Srpska solo pesma – Mladenovac od2011. do 2019. godine za osnovne i srednje muzičke škole i fakultete u Srbiji, a i izdavanje zbirke pesama za glas i kljavir pod istim nazivom.


Slavko Nikolić

„U ovaj poduhvat sam ušao sa iskrenom željom da se prvi put posle Drugog svetskog rata osvetli i prikže ukupnost onog što je ostvareno na polju srpske umetničke solo pesme i tako učini čast svome narodu i svojoj zemlji, kaže mr Slavko Nikolić. „Pesme sa ovog albuma mogu se čuti na zvaničnom jutjub kanalu PGP RTS-a. Na albumu se nalaze najlepše pesme koje su stvorili najznačajniji srpski kompozitori s početka 20, tokom 20. i početkom21. veka, pa sve do današnjih dana.

Ovo je album velike umetničke, mentalne i moralne snage koji vraća veru u umetnost i daje presek razvoja srpske umetničke solo pesme na našim prostorima kroz istoriju. Pomenuću neke St. Binički – Grivna, Jorgovan grana procvala, Zašto sike, zašto, Stojanke mori, Stojanke; P. Konjović –Sevdah, Pod pendžeri; M. Filipović – Rasle tikve na bunjištu; Z. Jovanović – Objavite jednom na velika zvona i druge. Tri godine je trajala moja borba da ovo realizujem, a izvođenje ovog muzičkog žanra 25 godina.

Poslušajte jednu pesmu: https://www.youtube.com/watch?v=iUbXZbToUH0.

O autoru

administrator

Ostavite komentar