МЕЂУ ИЗМЕЂУ

БИТКА ДО ИСТРЕБЉЕЊА

Pixabay

Научници открили да мушке полне ћелије трују своје конкуренте да би прве стигле до јајне ћелије!

Генетичари са Института за молекуларну генетику „Макс Планк из Берлина, открили су ген код мишева који омогућава ћелијама сперме да трују своје конкуренте и пре него што трка до јајне ћелије уопште и почне. До тровања конкурентских ћелија сперматозодида долази још док су у развоју и пре него што закораче на „стартну линију, да би их онеспособили да држе правац на путу до јајне ћелије. „Замислите маратон у којем сви учесници добију отровну воду за пиће, али поједини тркачи узиму и противотров, сликовито објашњава директор Института, Бернард Херман.

Међутим, истраживачи су такође, открили случајеве када су се сперматозоиди, потенцијални атентатори, које Херман назива „немилосрдним конкурентима, предозирали сопственим отровом уколико су били толико немислосрдни и побили превише претендената на престо. Истраживачи су се посебно посветили проучавању одређеног протеинског прекидача, званог RAC1, који је директно задужен за то да сперматозоид успешно пронађе пут до циља током трке на живот и смрт, у буквалном смислу те речи. Уколико је овај протеин било како оштећен, сперматозоид неће успети да стигне до јајне ћелије и продужи живот.

Генетска истраживања попут овог, без обзира што су обављена на животињама, могу помоћи да се боље проникне у разумевање ширих еволутивних процеса свих врста, посебно откривања начина помоћу којих одређене генетске варијанте стичу неправедну предност у трци за продужење живота.

(Извор РТС)

О аутору

Stanko

Оставите коментар