DARVINOVA NIT

BLIZANCI NISU DNK ISTI

368 pregleda

Novo istraživanje je pokazalo da se genomi kod blizanaca, u proseku, razlikuju za 5,2 mutacije koje se javljaju u najranijem razvoju.

Genomi kod blizanaca razlikuju za mutacije koje se javljaju u najranijem razvoju. Sve zavisi od vremena razdvajanja jajašca.Jednojajčani blizanci nastaju iz istog jajašca i od roditelja dobijaju isti genetski materijal, ali to ne znači da su genetski identični do trenutka rođenja. Razlog tome je što jednojajčani blizanci uzimaju genetske mutacije u maternici dok još nije u potpunosti formiran njihov DNK, a tek onda se dele na više ćelija.

„Kad jedan blizanac ima mnogo mutacija, a drugi nema, moguće je da su se blizanci razdvojili u izuzetno ranom periodu razvoja, ubrzo nakon što se njihovo zajedničko jajašce prvi put podelio u dve odvojene različite ćelije.

Novo istraživanje je pokazalo da se genomi kod blizanaca, u proseku, razlikuju za 5,2 mutacije koje se javljaju u najranijem razvoju.Jedno posebno iznenađujuće zapažanje jeste da se neke mutacije kod mnogih blizanaca pojavljuju u gotovo svim ćelijama, ali su potpuno odsutne kod drugih, objasnila je Zejui Gao, docent genetike na Univerzitetu Pensilvanija i dodala:„Kod 15 odsto jednojajčanih blizanaca jedan blizanac nosi ,značajan’ broj mutacija koje kod drugog blizanca ne postoje.

„Kad jedan blizanac ima mnogo mutacija, a drugi nema, moguće je da su se blizanci razdvojili u izuzetno ranom periodu razvoja, ubrzo nakon što se njihovo zajedničko jajašce prvi put podelio u dve odvojene različite ćelije, rekla je Gao.„Takođe je moguće da se jajašce podelilo nakon desetak nakupljenih ćelija, ali da se ta grupa ćelija nije ravnomerno podelila između njih. Umesto toga, jedan blizanac je dobio grupu ćelija koje su uglavnom nastale od jedne zajedničke ćelije i zbog toga nose uobičajene mutacije, dok je drugi blizanac dobio grupu ćelija kojima te mutacije nedostaju, objasnila je ona.

Sekvenciranjem celih genoma od svih članova porodica, tim je mogao da prati koje su se mutacije pojavile kod kojih blizanaca, a koje su od tih mutacija prenesene na potomstvo blizanaca. Ako se mutacija prenosi kroz više generacija, to ukazuje da se radi o mutaciji zametne linije – one koja se pojavljuje u jajašcima, spermatozoidima i njihovim prethodnicima.

„Neke od mutacija su verovatno nebitne, ali neke mogu dovesti do raznih bolesti, rekao je Kari Stefanson direktor kompanije deCODE genetics, koja proučava genom čoveka.Novo istraživanje, objavljeno početkom januara u časopisu Nature Genetics, ponudilo je ovaj jedinstveni pogled na rani razvoj embriona jer su autori u istraživanje uključili i praćenje DNK kod tri generacije ispitanika. Te osobe su uključivale 387 parova jednojajčanih blizanaca i dve grupe trojki, kao i njihove roditelje, supružnike i decu, trojke su takođe nastale iz jednog jajašca, piše Live Science.

Sekvenciranjem celih genoma od svih članova porodica, tim je mogao da prati koje su se mutacije pojavile kod kojih blizanaca, a koje su od tih mutacija prenesene na potomstvo blizanaca. Ako se mutacija prenosi kroz više generacija, to ukazuje da se radi o mutaciji zametne linije – one koja se pojavljuje u jajašcima, spermatozoidima i njihovim prethodnicima.


Shuttestock

Ukoliko se ista mutacija pojavi i u somatskim, nerazmnožavajućim, ćelijama roditelja, ta se mutacija verovatno pojavila tokom njihovog ranog razvoja, napominju autori.To je zato što u prvih nekoliko nedelja nakon oplodnje još nije predviđeno da ćelije postanu zametne ćelije, pa sve ćelije mogu da naslede iste mutacije.Nakon što se ćelije diferenciraju u zametne i somatske ćelije, nove mutacije koje se pojave u somatskim ćelijama neće se preneti na decu te osobe, dok nove mutacije u zametnim ćelijama bi to mogle.

„Dakle, ako se takva mutacija pronađe u krvi blizanca i prenese na njihovo potomstvo, ta se mutacija dogodila tokom njihovog ranog razvoja, kad su sve ćelije bile usko povezane, rekla je Gao.Uz praćenje mutacija kod tri generacije, istraživači su proučavali i razlike u mutacijama kod samih blizanaca, koje nisu bile jednako podeljene.„Ovaj fenomen, nazvan mozaicizam, ukazuje na to da se mutacija dogodila nakon oplodnje jajašca, ali pre nego što se jaje razdvojilo na dva dela, budući da oba blizanca imaju tu mutaciju, ali nije ista, rekla je Gao.

Koristeći obe ove metode, naučnici su uspeli da odrede koje su mutacije nastale u ovako kratkom periodu veoma ranog razvoja i koliko često je jedan blizanac imao mutaciju, a drugi nije.Ukratko, ne može se pretpostaviti da jednojajčani blizanci dele identičnu DNK, otkrili su.„Za sada je istraživanje pokazalo da naučnici ne bi trebalo da pretpostave da jednojajčani blizanci dele 100 odsto identičnu DNK. Takve pretpostavke bi ih mogle dovesti do mišljenja da je uticaj okoline na razvoj dece preveliki, jer u stvarnosti genetska mutacija može da bude izvor određene bolesti ili osobine, zaključio je Stefanson.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar