KOSMIČKO TKANJE

BLJESAK ČUDNOG IZGLEDA

325 pregleda
Getty Images

Moguće veliko otkriće astronoma: Otkrivena sasvim nova klasa zvezda u Mlečnom putu?

Otkriće nove neutronske zvezde koja emituje neobične radio-signale menja razumevanje astronoma o tim jedinstvenim zvezdanim telima.Maniša Kaleb, profesorka na Univerzitetu Sydnej, s kolegama je posmatrala područje Vela-X 1Mlečnog puta, udaljeno oko 1.300 svetlosnih godina od Zemlje, koristeći MeerKAT radio-teleskop u Južnoj Africi.

„Uočili smo bljesak ili ,pulsʼ čudnog izgleda koji je trajao oko 300 milisekundi. Bljesak je imao neke karakteristike neutronske zvezde koja emituje radio-signale. Ali ovo nije bilo poput ičega što smo pre videli, piše Kaleb u članku za magazin The Conservation. Zaintrigirani otkrićem, Kaleb i kolege su pretražili starije podatke iz navedene oblasti Mlečnog puta u nadi da će pronaći slične pulseve.

Novootkriveno telo, nazvano PSR J0941-4046, jeste neobična galaktička neutronska zvezda koja emituje radio-talase i rotira veoma sporo u poređenju s drugim pulsarima.

„Zanimljivo je da smo identifikovali više takvih impulsa koje je prethodno propustio naš sistem za detekciju u stvarnom vremenu, budući da obično tražimo samo impulse koji traju nekih 20-30 milisekundi, pojašnjava Kaleb. Njihova studija objavljena je u naučnom časopisu Nature Astronomy Nature.Brza analiza vremena dolaska impulsa pokazala je da se ponavljaju otprilike svakih 76 sekundi – dok većina impulsa neutronskih zvezda prolazi kroz nekoliko sekundi, ili čak milisekundi, naglašava Kaleb.

„Naše posmatranje pokazalo je da PSR J0941-4046 ima neke od karakteristika pulsara ili, čak, magnetara. Pulsari su izuzetno gusti ostaci kolabiranih divovskih zvezda koje obično emitiraju radio-talase sa svojih polova. Dok rotiraju, radijski impulsi se mogu meriti sa Zemlje, a nalikuju bljeskanju svetionika u daljini. Međutim, najduži poznati period rotacije pulsara pre toga bio je 23,5 sekundi, što znači da smo možda pronašli potpuno novu klasu radio-emitujućih tela, ističe Kaleb.

Koristeći sve podatke dostupne iz projekata MeerTRAP-u i ThundetKAT-u u MeerKAT-u, astronomi su uspeli tačno da odrediti položaj tog novog tela. Nakon toga beežili su osetljivija naknadna opažanja da bi proučili izvor impulsa.Novootkriveno telo, nazvan PSR J0941-4046, jeste neobična galaktička neutronska zvezda koja emituje radio-talase i rotira veoma sporo u poređenju s drugim pulsarima. Brzine pulsa pulsara su neverovatno dosledne, a pomenutom timu istraživača omogućile su vremensko određivanje dolaska svakog pulsa na 100-milioniti delić sekunde.

Osim neočekivane brzine pulsa,PSR J0941-4046 je takođe jedinstven jer se nalazi na groblju neutronskih zvezda.To je područje svemira u kojem uopšte ne očekujemo da ćemo otkriti bilo kakvu radio-emisiju, budući da se teoretiše da su neutronske zvezde ovde na kraju svog životnog ciklusa i stoga nisu aktivne ili su manje aktivne, ističe Kaleb.

Nejasno je koliko je dugo PSR J0941-4046 bio aktivan i koliko emituje u radijskom spektru, budući da radijska istraživanja obično ne pretražuju tako duga razdoblja.

PSR J0941-4046 dovodi u pitanje naše razumevanje toga kako se neutronske zvezde rađaju i razvijaju, tvrde autori navedene studije.Jednako je fascinantno, dodaje Kaleb, i to kako se čini da novootkrivena neutronska zvezda proizvodi najmanje sedam izrazito različitih oblika impulsa, dok većina neutronskih zvezda ne pokazuje takvu raznolikost. Ova raznolikost u obliku impulsa, a i intenzitetu pulsa, verovatno je povezana s nepoznatim mehanizmom fizičke emisije tog tela.

Nejasno je koliko je dugo PSR J0941-4046 bio aktivan i koliko emituje u radijskom spektru, budući da radijska istraživanja obično ne pretražuju tako duga razdoblja.„Ne znamo koliko bi ovih izvora moglo postojati u galaksiji. Takođe, radio-emisije iz PSR J0941-4046 možemo otkriti samo za 0,5 posto njegovog razdoblja rotacije, tako da nam je vidljivo samo delić sekunde. Prilična je sreća što smo ga uopše uspeli uočiti, naglašava Kaleb.

Otkrivanje sličnih izvora je izazovno, što implicira da postoji veća, neotkrivena populacija koja čeka da bude otkrvena. Ovo novo otkriće otvara mogućnost i za novu klasu radioprelaznih pojava: neutronskih zvezda ultradugog razdoblja.Buduća potraga za sličnim telima biće od vitalnog značaja za razumevanje populacije neutronskih zvezda.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar