TAKNUTO ĆAKNUTO

BOGATI ZAMRZAVAJU MOZAK

253 pregleda

Izuzetno bogati su spremni da potroše ogromne iznose novca kako bi im imali mozak zamrznuti nakon svoje smrti, u nadi da će se u budućnosti ponovo roditi. Pojedinci s vrlo dubokim džepom plaćaju, navodno, 100.000 dolara za kriogeno čuvanje svoga mozga u tečnosti. Uslugu pruža Fondacija „Alkor” iz Arizone (SAD).

Poduhvat predvodi dr Maks Mor, sa osam saradnika. Do sada je učlanjeno oko 1.000 ljudi, od kojih pojedini plaćaju više od 250.000 dolara za zamrzavanje celog tela, a ne samo mozga. Potonje podrazumeva da telo pokojnika visi obešeno u naročitim čeličnim cilindrima.

Prema „Alkorovom” sajtu, očekuje se da će hirurzi u budućnosti moći da potpuno obnove telo oko popravljenog mozga. Međutim, uklanjanje mozga iz lobanje podrazumeva neizbežnu štetu, tako da stručnjaci ostavljaju organ zaštićen unutar glave tokom čuvanja.Postupak započinje tek kada se zvanično proglasi smrt.

Nakon toga se telo, uključenim na uređaj za oživljavanje koji omogućuje protok krvi, spakuje u led. Potom se ubrizgava 16 lekova da bi se ćelije zaštitile od kristalizacije. Trenutno se tako održava 149 umrlih, uključujući američku legendu u bejzbolu Teda Vilijamsa. Najmlađi koji se ovako jeste dvogodišnjak Materin Naovaratpong.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar