MEĐU IZMEĐU

BOLNIČKI HIGIJENIČAR

131 pregleda
Ilustracija

Može da se kreće u prostoru, koristi ruku za otvaranje vrata i dezinfikuje površine koristeći ultraljubičasto svetlo.

Izlaganje Aeolus Robotics-a 2018. izazvalo je interesovanje ljudi koji su tražili rešenje da pomognu u bolnicama, staračkim domovima i školama. Japan je posebno bio oduševljen proizvodom – roboti za negu starijih, na kraju krajeva, već neko vreme su industrija u procvatu u zemlji, zbog starenja stanovništva.

Aeo ima autonomnu navigaciju, koristeći niz kamera i infracrvenih senzora. Može da se kreće u prostoru, da koristi svoju pokretnu desnu ruku za otvaranje vrata i vožnju liftovima i da dezinfikuje površine koristecći ultraljubičasto svetlo sa leve strane (veliki hit tokom pandemije). Koristi se za patroliranje, obezbeđenje i dostavu hrane. Robotom se, takođe, može upravljati na daljinu kada je to potrebno, iako kompanija kaže da nekoliko slučajeva zahteva taj nivo kontrole.

Kompanija ističe da je robot uglavnom napravljen od vlasničkih komponenti, uključujući ruku. Iako uobičajena mudrost kaže da je pravljenje sopstvene robotske ruke pomalo glup posao u današnje vreme, postojali su određeni zadaci koji su zahtevali početak od nule. Robot je dostupan preko PaaC modela pretplate (robotics as a service – robotika kao usluga). Trenutno je Japan jedino tržište na kojem je u stvarnoj upotrebi.

(PC press)

O autoru

administrator

Ostavite komentar