ATINSKI TRG

BORSKO PRAVO NA VAZDUH

227 pregleda

Prolaze dani (pa i godine) a situacija se po pitanju vazduha u Boru ne popravlja. Borani ne mogu da dišu ali se o tome suštinski još uvek ćuti.


Ivan Vučković

Ipak, koliko smo samo puta slušali saopštenja vlade o otvaranju različitih dućana (npr. otvaranje Ikee), o obeležavanju raznih malih i velikih jubileja (BIA, SNS…) ali nikako da konkretno čujemo stavove o gorućim srpskim problemima.

Ljudi brane Rakitu stojeći na barikadama ali se o ekološkoj šteti koju nanose mini-hidroelektrane gotovo i ne govori. Ko su investitori i kako su dobili dozvolu za sprdnju sa prirodnim bogatstvima Srbije? – o tome se praktično zvanično ne govori te se ne sećam da se, pored ostalog, iko zvanično uputio na teren da brani građane i spreči fašizam nad rekama. Naprotiv!

Hajdemo sada za trenutak do Bora – baš tu živim pa iz prve ruke mogu da posvedočim o svakodnevnom aero-genocidu nad 50.000 ljudi. Iz dana u dan građani Bora se bore za najosnovniji životni element – za vazduh – za dah, za udah bez mučnog osećaja ko zna čega što svakodnevno unosimo u sebe.

Prošle godine su organizovani masovni protesti u gradu povodom ovog problema ali su se, vidimo, bezuspešno okončali.Kao čovek koji se bori sa astmom u dodatnom sam problemu ali kada, kao profesor, ugledam decu kako idu kroz grad kašljući – iskreno se zapitam da li ikoga zanima Srbija koja nije Beograd?

Kada ćemo dočekati da se na RTS-u odloži „Bela lađa kako bi se sazvala vanredna konferencija za medije i građanima Bora jasno saopštilo šta se dešava i kada će to „dešavanje konačno prestati? Po svemu sudeći – to nećemo doživeti.Na kraju – izjašnjava li se neko i po pitanju Smedereva? Lično još ništa ni o tome nisam čuo.

Moramo dakle hitno shvatiti da zdravlje dece nema veze sa politikom i stranačkom pripadnošću. Zdravlje dece i svih nas je prioritet sam po sebi i sa time se niko ne sme sprdati.Ko god da je nadležan – taj svesno mora da se založi za prestanak trovanja ljudi, da uputi zvanično izvinjenje i da zatim da ostavku. Naravno, to se ne dešava. Dakle – Bor kao deo istočne Azije (vlasništvo kineske ZiJin korporacije) izgleda da Beograd baš i ne zanima…

Možda će HBO, po ugledu na Černobilj, u nekoj bližoj budućnosti snimiti novu seriju jednostavnog naziva – B O R. Svakoga dana, još uvek, stižu novi materijali za scenario, a kada će se sa tim prestati niko ne zna jer za odgovor na ovo pitanje izgleda niko i nije nadležan.

(Izvor Danas)

O autoru

administrator

Ostavite komentar