АТИНСКИ ТРГ

БОРСКО ПРАВО НА ВАЗДУХ

Unsplash

Пролазе дани (па и године) а ситуација се по питању ваздуха у Бору не поправља. Борани не могу да дишу али се о томе суштински још увек ћути.


Иван Вучковић

Ипак, колико смо само пута слушали саопштења владе о отварању различитих дућана (нпр. отварање Икее), о обележавању разних малих и великих јубилеја (БИА, СНС…) али никако да конкретно чујемо ставове о горућим српским проблемима.

Људи бране Ракиту стојећи на барикадама али се о еколошкој штети коју наносе мини-хидроелектране готово и не говори. Kо су инвеститори и како су добили дозволу за спрдњу са природним богатствима Србије? – о томе се практично званично не говори те се не сећам да се, поред осталог, ико званично упутио на терен да брани грађане и спречи фашизам над рекама. Напротив!

Хајдемо сада за тренутак до Бора – баш ту живим па из прве руке могу да посведочим о свакодневном аеро-геноциду над 50.000 људи. Из дана у дан грађани Бора се боре за најосновнији животни елемент – за ваздух – за дах, за удах без мучног осећаја ко зна чега што свакодневно уносимо у себе.

Прошле године су организовани масовни протести у граду поводом овог проблема али су се, видимо, безуспешно окончали. Kао човек који се бори са астмом у додатном сам проблему али када, као професор, угледам децу како иду кроз град кашљући – искрено се запитам да ли икога занима Србија која није Београд?

Kада ћемо дочекати да се на РТС-у одложи „Бела лађа како би се сазвала ванредна конференција за медије и грађанима Бора јасно саопштило шта се дешава и када ће то „дешавање коначно престати? По свему судећи – то нећемо доживети. На крају – изјашњава ли се неко и по питању Смедерева? Лично још ништа ни о томе нисам чуо.

Морамо дакле хитно схватити да здравље деце нема везе са политиком и страначком припадношћу. Здравље деце и свих нас је приоритет сам по себи и са тиме се нико не сме спрдати. Kо год да је надлежан – тај свесно мора да се заложи за престанак тровања људи, да упути званично извињење и да затим да оставку. Наравно, то се не дешава. Дакле – Бор као део источне Азије (власништво кинеске ZiJin корпорације) изгледа да Београд баш и не занима…

Можда ће HBO, по угледу на Чернобиљ, у некој ближој будућности снимити нову серију једноставног назива – B O R. Свакога дана, још увек, стижу нови материјали за сценарио, а када ће се са тим престати нико не зна јер за одговор на ово питање изгледа нико и није надлежан.

(Извор Данас)

О аутору

Stanko

Оставите коментар