ЛЕСТВИЦЕ ЖИВОТА

БРАДА У ЖЕНСКОМ СРЦУ

Илустрација

Илустрација

Да ли су женама привлачнији брадати мушкарци или они који се редовно брију, питање је које је занимало америчке психологе са Универзитета Квинсленд. Ево какви су закључци њиховог истраживања о којима пише часопис Psychology Today.

Ношење браде је кроз историју на свим меридијанима било повезивано са многим аспектима живота: религијом, богатством, климом, културом… Ипак, можда једно од најважнијих питања јесте шта се женама допада.

Истраживање је спроведено на више од 900 Американки старости између 18 и 70 година, које су оцењивале фотографије мушкараца са различитим стадијумима маљавости лица.

Пуштати је или не пуштати? То је дилема многих мушкараца. Наравно, одлука зависи од многих фактора: ко сте, где радите, шта ваша жена мисли о томе и других практичних питања. Лепота браде за већину мушкараца лежи у томе што, ако им не одговарају или досаде – данас су ту, сутра већ нису. Брадате мушкарце буквално само једно бријање дели од промене целокупног имиџа. Ипак, многи одлучују да то не учине, и да уместо тога искористе чињеницу да су, према истраживањима – браде in.

Студија Тесе Кларксон, докторандкиње Универзитета Квинсленд и њеног тима открило је да жене сматрају да су мушкарци са маљама на лицу привлачни и доминантни, и друштвено и физички. Истраживање је спроведено на више од 900 Американки старости између 18 и 70 година, које су оцењивале фотографије мушкараца са различитим стадијумима маљавости лица. У студији су жене гледале 30 слика на којима су приказани мушкарци фотографисани без браде, са пуном брадом и на фотошопом модификованим фотографијама на којима су изгледали или женственије или мужевније.

Оцењивале су мушкарце на фотографијама према уоченој привлачности за краткорочну и дугорочну везу. Резултати истраживања указивали су на то да су мушкарци били привлачнији,што је више на лицу било длака Брадати мушкарци мужевнијег изгледа оцењени су као привлачнији, посебно за дуготрајне везе. Истраживачи тумаче да би разлог могао бити тај што брада указује на мушкарца који је друштвено доминантан и физички јачи, а длаке на лицу појачавају мушке карактеристике, док истовремено маскирају мање атрактивне делове лица.

Што се тиче перцепције мушкости, аутори су признали позитивну везу између маскулинитета лица и физичке снаге, борбене способности и друштвене прихваћености. Експериментално побољшање маскулинитета лица такође повећава перцепцију зрелости и доминације. Аутори напомињу да мужевност лица може код жена утицати на избор партнера за потомство, пружајући увид у снагу и здравље мушкарца.

Међутим, нису све жене у студији волеле маљава лица. Разлози због којих су некима брадоње биле мање привлачне  углавном су били хигијенске природе – плашиле су се вашки, бува и паразита у коси и кожи!

Даље,аутори студије цитирају претходна истраживања која показују да се и сами брадати мушкарци осећају мужевније и да поседују више тестостерона у организму, што је било повезано и са вишим нивоом друштвене доминације. Такви мушкарци су наводно такође имали више стереотипних погледа на мушкост у хетеросексуалним везама од мушкараца који су били глатко обријани.

Међутим, нису све жене у студији волеле маљава лица. Разлози због којих су некима брадоње биле мање привлачне углавном су били хигијенске природе – плашиле су се вашки, бува и паразита у коси и кожи! Очигледно, браде се не тумаче увек као знак чистоће и уредности, а ове жене су на браду гледале као на знак лоше неге и хигијене.

Студија је такође садржала занимљиву психолошку компоненту у вези са приписивањем моралних вредности. Жене које су показивале оно што су истраживачи назвали „моралним гађењем чешће су преферирале браду, што аутори приписују перцепцији да је брада симбол политичког конзервативизма и традиционалних погледа на мушкост у хетеросексуалним везама. Аутори нису открили да жене са „већим репродуктивним амбицијама преферирају браду када разматрају дугорочне везе. Када су укључили тренутни статус жене у вези, и слободне и удате жене које су желеле децу сматрале су да су браде привлачније од жена које нису желеле децу.

(Извор РТС)

О аутору

Stanko

Оставите коментар