МЕЂУ ИЗМЕЂУ

БРАКОВИ  НА „СВЕ ИЛИ НИШТА”

Велика очекивања (Википедија)

Велика очекивања (Википедија)

Kако су разводи последњих година постали све чешћа појава, научници све већим бројем истраживања покушавају да дођу до правих разлога због којих бракови пуцају. Професор психологије Ели Финкел са Универзитета Нортвестерн у Илиноису тврди да смо заправо велики идеалисти. Тачније, он наводи да превише очекујемо од веза и љубавних партнера и да је потребно да смањимо своја очекивања уколико желимо да се осећамо заиста испуњено.

Говорећи за медије о својој новој књизи The all-of-nothing marriage: How the best marriages work, Финкел је покушао да објасни зашто се схватање брака променило у последњих неколико година, што нас је подстакло да више очекујемо од свог партнера него што се то чинило некада. Он верује да су највеће промене у друштву, када је реч о браку, у последњих стотину година настале због притиска који носе култруне промене.

Поред претпоставке да ћемо волети или обожавати супружника, Финкел објашњава да су модерна схватања произвела веровања да партнер треба да нам пружи могућност да се развијамо и напредујемо. То, сматра, наводи особе да се ослањају на своје партнере када је реч о самозадовољству, ослањајући се на њих како би се осећали компетентнима, амбициознима и привлачнима, што ствара превелики притисак на везе, додаје Финке.

Неуморна потрага за таквом иделаном везом угрожава могућност да брак на дуже стазе успе. Он додаје да није срамота очекивати мање од свог партнера. Психолог предлаже провођење квалитетног времена са партнером као и већи број заједничких актвиности како бисте били сигурни да и ви и партнер имате исто мишљење о вези коју желите.

Финкелово мишљење поклопило се са недавно објављеним истраживањем у коме је учестовало 296 младих слободних људи, чија се очекивања и реалност нису поклопила, што их чини незадовољнима.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар