MEĐU IZMEĐU

BROJ PI SA 100 TRILIONA

216 pregleda
Ilustracija

Novi svetski rekord u izračunavanju decimala.

Google Cloud Developer Advocate, Emma Haruka, demonstrirala je mogućnosti Google Cloud infrastrukture tako što je postigla novi svetski rekord u izračunavanju decimala broja pi. Izračunala je 100 triliona (sto hiljada milijardi) decimalnih mesta, a za taj podvig bilo joj je potrebno 158 dana, a i ozbiljna računarska snaga. Tako je oboren rekord koji su postavili naučnici sa Univerziteta primenjene nauke iz Grisonsa, koji su prošle godine izračunali ukupno 62,8 triliona decimala.

Masivna operacija izračunavanja demonstrirala je da je Google Cloud fleksibilna infrastruktura koja može da posluži istraživačima širom sveta da pomeraju granice naučnih istraživanja. Takođe, ovo je bio dobar test koji je pokazao da je platforma savršeno radila više od pet meseci, a i da je na njene diskove snimljeno više od 82.000 terabajta (TB) podataka bez ijedne greške.

Google je za ovaj projekat koristio open-source alat Teraform za testiranje različitih opcija infrastrukture da bi bili odabrani optimalni parametri. Kôd korišćen za izračunavanje 100 triliona decimala dostupan je na GitHab-u. Nakon što je završeno izračunavanje, kmpanija je verifikovala rezultate upotrebom drugog algoritma – Bailey-Borwein-Plouffeformule.

(Izvor PC press)

O autoru

administrator

Ostavite komentar