SRICANJE ISTORIJE

BRONZANE PUTNICE

440 pregleda
Zadužene za putovanje (Vikipedija)

U bronzanom dobu muškarci bili ti koji su ostajali kod kuće, dok su za putovanje i širenje kulture i ideja zapravo bile zadužene žene.

Iako danas nema ničega neobičnog u tome da žene putuju svetom, dok muškarci ostaju kod kuće, nekada je to bilo nezamislivo. Ili smo samo imali pogrešna saznanja. Nedavnom studijom došlo se do saznanja da su u bronzanom dobu muškarci bili ti koji su ostajali kod kuće, dok su za putovanje i širenje kulture i ideja zapravo bile zadužene žene.

Praksa odlaženja žena i ostajanja
muškaraca u blizini rodnog kraja
nije bila privremena, već je prisutna
tokom cele tranzicije iz neolita
u rano bronzano doba.

Istraživanje pokazuje da su žene osamstotih godina pre nove ere odlazile između 300 i 500km daleko od svojih sela kako bi započele porodicu, dok su muškarci ostajali blizu mesta gde su rođeni. Nemački arheolozi proučavali su posmrtne ostatke 84 osobe preminule između 2500. i 1650. godine pre nove ere otkrivši da su pred kraj kamenog doba i u ranom bronzanom dobu porodice nastajale na iznenađujuće načine.

Praksa odlaženja žena i ostajanja muškaraca u blizini rodnog kraja nije bila privremena, već je prisutna tokom cele tranzicije iz neolita u rano bronzano doba. Rezultati objavljeni u časopisu PNAS deo su istraživačkog projekta koji je vodio profesor Filip Stokhamer sa Univerziteta Ludvig Maksimilijan u Minhenu.

„Svi znamo za priče o muškarcima ratnicima koji su se borili i donosili hranu dok su žene i deca ostajali kod kuće. Ipak, čini se da su stvari bile potpuno drugačije”, ističe Stokhamer. „Naša studija pokazuje da skoro nijedan muškarac nije putovao, dok čak dve trećine žena jesu.”

Osim arheološkog iskopavanja, istraživači su proučavali stabilne izotope i DNK analize. „Svako tlo ima drugačije karakteristike. Voda koju su pili sa različitih površina ostavlja na zubima drugačije tragove, što nam omogućava da pretpostavimo gde su bili.”

Ženski skelet u dolini Leh (Augzburg)

Istraživanje je fokusirano na naselje smešteno u dolini Leh, južno od Augzburga u današnjoj Nemačkoj, piše „Telegraf”. Stokhamer dodaje da, gledano sa arheološke strane, nova saznanja pokazuju važnost ženske mobilnosti za razmenu kulture u bronzanom dobu. Takođe, kako dodaje, to nam omogućava da uvidimo ogroman obim rane ljudske pokretljivosti na potpuno nov način.

Činjenica da su se žene sahranjivale poput lokalnog stanovništva pokazuje da su nekadašnje žene „stranci” bile integrisane u zajednicu kojoj su se pridružile.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar