MEĐU IZMEĐU

BRŽE SE VIDI KAD SE LETI

259 pregleda
Shutterstock

Prema novom istraživanju u kojem je analizirano više od 100 vrsta životinja, stvorenja koja se brzo kreću – posebno male životinje, one koje lete i neke okeanske grabljivice – percipiraju vreme brže od ostalih. Drugim rečima, mogu obraditi više vremenskih okvira u sekundi od sporih bića koje se nalaze niže u prehrambenom lancu, poput morskih zvezda.Već znamo da životinje percipiraju vreme drugačije od nas. No hteli smo saznati imaju li grabljivci brže oči od biljojeda”, rekao je Kevin Hili sa Univerziteta Galvej u Irskoj, koji je predstavio rezultate studije na sastanku Britanskog ekološkog društva.

On i kolege prvo su napravili pregled prethodnih istraživanja na temu testa kritične frekvencije treperenja (Critical Flicker Fusion, CFF), uobičajenoj meri brzine kojom životinje percipiraju prolazak vremena, piše New Scientist. Tokom testa naučnici povećavaju učestalost bljeska svetla sve dok ga životinja ne vidi kao kontinuirani sjaj, što se može registrovati preko reakcije svetlosnih receptora u mrežnjači. To je kao da merimo broj sličica u sekundi”, objasnio je Hili.

Ljudi, na primer, mogu detektivati 65 bljeskova u sekundi ili mogu uočiti promene u svojoj okolini 65 puta u sekundi. Kada su stručnjaci uporedili rezultate testa za 138 različitih vrsta, otkrili su da promene najsporije primećuje morska zvezda kruna od trnja (Acanthaster planci), beležeći samo tri bljeska svake četiri sekunde.U njihovom svetu je sve samo neka mrlja”, naglasio je Hili.

Morska zvezda može sebi dozvoliti tako spor doživljaj vremena jer je biljojed, ne treba imati brze pokrete da bi došla do hrane. Njen ručak, poput koralnog polipa, obično dugo stoji na istome mestu. S druge strane, morski pas mora brzo percipirati promene u okolini ako želi uhvatiti ribu koja je u neprestanom pokretu.Životinje koje lete u proseku brže otkrivaju promene svetlosti od kopnenih, verovatno zato što treba obazrivo da prate šta se zbiva unaokolo da se ne bi sudarile s nečim ili nekim.Ako letite, vidite brže”, naglasio je Hili.Studija je pokazala da promene najbrže uočava vilin konjic, detektujući 300 bljeskova u sekundi, što je oko pet puta brže od ljudi i 400 puta brže od morskih zvezda. Kevin Hili ističe da on, verovatno, doživljava vreme kao kada se prikazuje putanja metka u filmu Matriks”.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar