MEĐU IZMEĐU

BUDAN PET DANA MESEČNO

130 pregleda

Redak poremećaj spavanja – čovek može da spava 300 dana u godini.

Čovek je, zbog retkog poremećaja spavanja, budan samo pet dana mesečno, a ostale dane provede spavajući.Pukhram, stanovnik sela Badva, više od 23 godine pati od retkog poremećaja nazvanog aksis hipersomnija, zbog kojeg spava i do 25 dana u kontinuitetu. Ovaj 42-godišnjak može da spava i po 300 dana u godini, prenosi LADBible.

Stanje, koje je ime dobilo po osi hipotalamus-hipofiza-nadbubrežna žlezda u mozgu – delu koji kontroliše telesnu reakciju na stres, takođe prouzrokuje fluktuacije i promene na proteinu mozga poznatom kao TNF-Alfa, koji je važan za razvoj, obnavljanje tkiva, imunitet i još mnogo toga, ali presudno ima ulogu u tome kako spavamo. Zbog svog poremećaja, Pukhram svojom radnjom može da upravlja samo pet dana mesečno, a njegova porodica kaže da je teško brinuti se za njega.

„U početku je znao da spava od pet do sedam dana u kontinuitetu. Zabrinuti zbog ovoga, potražili smo pomoć lekara, ali njegova bolest nije moglada bude izlečena. Postepeno mu se stanje pogoršalo, a period spavanja povećao i sada spava 20 do 25 dana mesečno”, ispričao je član njegove porodice.Lečenje ovog poremećaja uključuje antidepresive, držanje podalje od alkohola i lekova bez recepta, odnosno svih stvari koje mogu da ometaju san. Ali, Pukhramova porodica se nada da će uz veće istraživanje ove bolesti, Pukhram napokon imati normalan san.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar