МЕЂУ ИЗМЕЂУ

БУДАН ПЕТ ДАНА МЕСЕЧНО

Unsplash

Редак поремећај спавања – човек може да спава 300 дана у години.

Човек је, због ретког поремећаја спавања, будан само пет дана месечно, а остале дане проведе спавајући. Пукхрам, становник села Бадва, више од 23 године пати од ретког поремећаја названог aксис хиперсомнија, због којег спава и до 25 дана у континуитету. Овај 42-годишњак може да спава и по 300 дана у години, преноси LADBible.

Стање, које је име добило по оси хипоталамус-хипофиза-надбубрежна жлезда у мозгу – делу који контролише телесну реакцију на стрес, такође проузрокује флуктуације и промене на протеину мозга познатом као TNF-Alfa, који је важан за развој, обнављање ткива, имунитет и још много тога, али пресудно има улогу у томе како спавамо. Због свог поремећаја, Пукхрам својом радњом може да управља само пет дана месечно, а његова породица каже да је тешко бринути се за њега.

„У почетку је знао да спава од пет до седам дана у континуитету. Забринути због овога, потражили смо помоћ лекара, али његова болест није моглада буде излечена. Постепено му се стање погоршало, а период спавања повећао и сада спава 20 до 25 дана месечно”, испричао је члан његове породице. Лечење овог поремећаја укључује антидепресиве, држање подаље од алкохола и лекова без рецепта, односно свих ствари које могу да ометају сан. Али, Пукхрамова породица се нада да ће уз веће истраживање ове болести, Пукхрам напокон имати нормалан сан.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар