MEĐU IZMEĐU

BUDITE MATEMATIČNI

1.009 pregleda

Tri najnovije knjige profesora dr Ljiljane i dr Miodraga Petkovića sa Univerziteta u Nišu, naših istaknutih matematičara, namenjene su svima koji vole matematiku, ponajpre srednjoškolcima i visokoškolcima.

U cilju popularizacije matematike i imajući u vidu da je literatura na srpskom jeziku prilično skromnog obima, profesori matematike sa Univerziteta u Nišu, dr Ljiljana Petković i dr Miodrag Petković, već godinama, pored intenzivnih i zapaženih matematičkih istraživanja u primenjenoj matematici (videti sajtove www.miodragpetkovic.com i www.ljiljanapetkovic.com), pišu članke i knjige iz popularne matematike i drže predavanja u zemlji i inostranstvu.

Profesor dr Miodrag Petković je do sada, sam ili u koautorstvu, napisao 18 knjiga iz popularne matematike na srpskom i engleskom jeziku, od kojih je Famous puzzles of great mathematicians (objavilo ju je Američko matematičko društvo, AMS,2009. godine) prevedena na korejski i vijetnamski jezik. Osamdesetih godina prošlog veka on je vodio stalnu rubriku „Između igre i matematike” u renomiranom naučnopopularnom mesečniku „Galaksija”, čiji je glavni urednik izvesno vreme bio pisac ovih redaka.

Kao rezultat višedeceijskog pregalaštva u oblasti popularne matematike, u protekle tri godine dvoje pomenutih univerzitetskizh profesora publikovali su knjige „Zašto je matematika lepa?” (M. Petković), „[55] zanimljivih matematičkih zadataka” (M. Petković)  i, ovih dana, knjigu sa vrlo kratkim naslovom „300” (i podnaslovom: Matematičke zanimljivosti u 300 nanolekcija) (M. Petković, LJ. Petković). Knjige nisu namenjene samo profesionalnim matematičarima, već i srednjoškolcima, studentima i matematičarima-amaterima, ljubiteljima matematike koji imaju znanje iz srednjoškolske matematike.

Veliki broj priloga iz ovih knjiga može se vrlo korisno upotrebiti u nastavi matematike u srednjim školama i na fakultetima. Oko 70 primeraka prve dve knjige iz 2015. autori su poklonili svojim kolegama i srednjoškolcima i studentima koji su pokazali izuzetno znanje na takmičenjima ili ispitima.

Miodrag Petković,  Zašto je matematika lepa? (Unigraf, Niš, 2015, 353 str., 170 slika, 97 slika u boji, cena: 2 000 din, šifra: K-jedan)

Knjiga pripada oblasti koja se obično naziva popularna ili rekreativna matematika. Osnovni cilj jeste da kroz 80 matematičkih priča široj matematičkoj publici predoči zašto je matematika lepa. Priče uključuju razne matematičke kuriozitete, vrlo interesentne formule, zgode i nezgode velikih matematičara i neke veoma zanimljive probleme za koje su bili zainteresovani i veliki matematičari. Opisi i zadaci propraćeni su velikim brojem ilustracija i fotografija, i to ne samo iz matematike.

 

Miodrag Petković, „[55] zanimljivih matematičkih zadataka” (Unigraf, Niš, 2015, 144 str., 120 slika, 30 slika u boji, cena: 1.200 din, šifra: K-dva)

Knjiga predstavlja kolekciju 173 interesantna i izazovna zadatka iz raznih oblasti elementarne matematike, čija su rešenja najčešće zasnovana na efektnim i nestardarnim idejama, po pravilu kratkim, neočekivanim i lepim. Mnoštvo blistavih ideja pri rešavanju izloženih zadataka budi kod čitaoca osećaj lepote, veličine i neiscrpnosti matematike, čineći je manje zastrašujućom i dajujući joj estetsku kategoriju. Dato je nekoliko veoma poznatih klasičnih problema koji su u svoje vreme, pa i danas, u pravom smislu „uzbuđivali i izluđivali svet”, ne samo matematičare već i obične ljude. Štivo može korisno da posluži i kao izvor ideja učenicima koji se spremaju za takmičenja ili za intervjue u IT kompanijama.

Miodrag Petković, Ljiljana Petković, „300” (Matematičke zanimljivosti u 300 nanolekcija, Unigraf, Niš, 2015, 246 str, 150 slika, 90 slika u boji, cena: 1 500 din, šifra: K-tri)

Knjiga sadrži  više od 300 matematičkih kurioziteta i zanimljivih priloga razumljivih širem krugu čitalaca u obliku pričica koje su autori nazvali nanolekcijama, i ta činjenica je i odredile njen naslov. Osim čudesnih matematičkih formula, relacija, teorema i anegdota iz života velikih matematičara, dati su neki interesantni prilozi iz istorije matematike, kao što su istorijat matematičkih formula, metoda i otkrića, istorija brojeva, terminologije i simbola. Većina izloženih priloga malo je poznata široj matematičkoj javnosti, tako da mogu korisno da posluže u nastavi matematike u srednjim školama i na fakultetima.

Troškove štampanja sve tri knjige i plaćanje autorskih prava Ljiljana i Miodrag Petković namirili su iz svoga džepa, preuzevši, u izvesnom smislu, na sebe deo obaveza u popularizaciji nauke kojom bi u znatno većoj meri trebalo da se bave državne ustanove. Ceo izdavački poduhvat je izveden je bez ikakve novčane podrške, čak autori nisu naplatili uobičajeni honorar. Povrh toga, oko 100 primeraka prve dve knjige iz 2015. poklonili su svojim kolegama i srednjoškolcima i studentima koji su pokazali izuzetno znanje na takmičenjima ili ispitima.

Preostali primerci mogu se po naznačenim cenama naručiti pouzećem (danas za sutra) putem imejla miodragpetkovic@gmail.com ili SMS porukom na mobilni telefon 064 267 9077 (Miodrag Petković).  Potrebni podaci: ime i prezime naručioca, puna adresa, broj mobilnog telefona (zbog dogovora o vremenu uručenja) i šifra (šifre) knjige: K-jedan/K-dva/K-tri ili kombinacija od dve ili tri knjige.

Prodaja knjiga nema komercijalni karakter, jedini cilj jeste da se pokriju troškovi publikovanja (troškovi štampanja i kupovina autorskih prava).

Nedavno je prof. dr Miodrag Petković, istaknuti autor osnovljene „Galaksije”, sadržaj svojeg sajta preusmerio ka rekreativnoj matematici. Glavna strana (www.miodragpetkovic.com), pored priloga iz zanimljive matematike, sadrži kratke i izazovne zadatke iz raznih oblasti elementarne matematike čija su rešenja najčešće zasnovana na efektnim i nestardarnim idejama. I sami se u to uverite ukoliko pogledate prvu stranicu priloga „Računari rešavaju matematičke probleme” u nastavku. Šta vam drugo preostaje no da budete matematični!

Stanko Stojiljković

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar