MEĐU IZMEĐU

BUDUĆNOST ROBOTIKE

277 pregleda

„Fondacija 1%, u saradnji sa Serbian Tech i slovenačkom organizacijom Super Glavce, organizuje FIRST LEGO League takmičenje i program za decu i mlade.

Takmičenje će se održati 23. maja u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, a učestvovaće ukupno deset ekipa iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Cilj takmičenja je da učesnici stiču iskustvo u rešavanju stvarnih problema kroz vođeni globalni program robotike i time grade bolju budućnost. To je globalni program koji deci predstavlja nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku (STEM) kroz zabavno i uzbudljivo praktično učenje, upotrebom didaktičkih materijala i LEGO Education setova.

Program se održava u preko 100 država, a Srbija je ponovo jedna o njih. Na globalnom nivou, zaprogram je prijavljeno preko 35.000 timova. Učenici osnovnih i srednjih škola, kroz čeitiri takmičarska dela – osnovne vrednosti, Robot dizajn, Robot igra i inovativni projekat, učestvuju u misaonom i kreativnom procesu izrade inovativnog projekta, konstruisanja i programiranja robota koji prelazi određene misije i prezentovanja rezultata pred sudijama. Osnovne vrednosti – istraživanje, inovacija, uticaj, inkluzija, timski rad i zabava su temelj programa i upravo one razlikuju FIRST LEGO League od ostalih programa te vrste. Ovogodišnja tema projekta je RePlay i usmerena je na podsticanje ljudi da se bave fizičkim aktivnostima. Pobedičnke ekipe sa takmičenja u Srbiji otići će u Sloveniju na regionalno takmičenje, a ekipe koje tamo pobede, plasiraju se na svetsko takmičenje u SAD.

Brend Tesla prepoznao je značaj i vrednosti programa i organizatora i pružio podršku ovogodišnjoj organizaciji takmičenja. Serbian Tech je organizacija koja se bavi osnaživanjem tehnološkog ekosistema. Aktivnosti i inicijative organizacije su zasnovane na tri stuba – tehnološko obrazovanje i edukacije, poslovno umrežavanje i promocija tehnološkog ekosistema. Fondacija 1%”, osnovana 2018. godine, ima za cilj podršku mladim, talentovanim ljudima da otkriju i ostvare svoje talente, ideje i potencijale. Podržava mlade naučnike, istraživače, inovatore i umetnike u učešću na međunarodnim takmičenjima ili u školovanju i usavršavanju na međunarodnim fakultetima i univerzitetima.

(Izvor Fondacija 1%)

O autoru

administrator

Ostavite komentar