МЕЂУ ИЗМЕЂУ

БУДУЋНОСТ РОБОТИКЕ

Илустрација

„Фондација 1%, у сарадњи са Serbian Tech и словеначком организацијом Super Glavce, организује FIRST LEGO League такмичење и програм за децу и младе.

Такмичење ће се одржати 23. маја у Првој крагујевачкој гимназији, а учествоваће укупно десет екипа из Србије и Босне и Херцеговине. Циљ такмичења је да учесници стичу искуство у решавању стварних проблема кроз вођени глобални програм роботике и тиме граде бољу будућност. То је глобални програм који деци представља науку, технологију, инжењерство и математику (STEM) кроз забавно и узбудљиво практично учење, употребом дидактичких материјала и LEGO Education сетова.

Програм се одржава у преко 100 држава, а Србија је поново једна о њих. На глобалном нивоу, за програм је пријављено преко 35.000 тимова. Ученици основних и средњих школа, кроз чеитири такмичарска дела – основне вредности, Робот дизајн, Робот игра и иновативни пројекат, учествују у мисаоном и креативном процесу израде иновативног пројекта, конструисања и програмирања робота који прелази одређене мисије и презентовања резултата пред судијама. Основне вредности – истраживање, иновација, утицај, инклузија, тимски рад и забава су темељ програма и управо оне разликују FIRST LEGO League од осталих програма те врсте. Овогодишња тема пројекта је RePlay и усмерена је на подстицање људи да се баве физичким активностима. Победичнке екипе са такмичења у Србији отићи ће у Словенију на регионално такмичење, а екипе које тамо победе, пласирају се на светско такмичење у САД.

Бренд Тесла препознао је значај и вредности програма и организатора и пружио подршку овогодишњој организацији такмичења. Serbian Tech је организација која се бави оснаживањем технолошког екосистема. Активности и иницијативе организације су засноване на три стуба – технолошко образовање и едукације, пословно умрежавање и промоција технолошког екосистема. Фондација 1%”, основана 2018. године, има за циљ подршку младим, талентованим људима да открију и остваре своје таленте, идеје и потенцијале. Подржава младе научнике, истраживаче, иноваторе и уметнике у учешћу на међународним такмичењима или у школовању и усавршавању на међународним факултетима и универзитетима.

(Извор Фондација 1%)

О аутору

Stanko

Оставите коментар