MEĐU IZMEĐU

BUKA DRAŽI PEVAČICE

355 pregleda

Naučnici su otkrili da su mladunci iz gnezda izloženih buci imali slabiji imunitet i zaključili su da je upravo buka izvor hroničnog stresa mladih ptica.

Već decenijama se zna u kolikoj meri je ispuštanje dizela i nafte štetno za okolinu i ljudsko zdravlje, no odnedavno stručnjaci za zaštitu upozoravaju na novi problem – negativan uticaj saobraćajne buke na ptice.Na buku sa ulica i puteva posebno su osetljivi mladunci ptica pevačica, baš poput ljudske novorođenčadi, kažu ornitolozi upozoravajući na to da buka s auto-puteva i puteva pretrpanih automobilima i kamionima negativno utiče na učenje ptičeg pevanja.

Novo istraživanje naučnika iz nemačkog Instituta za ornitologiju Maks Plank pokazalo je da neprekidna buka u prevozu deluje na to da mlade ptice pevačice kasnije nauče pevati i da je njihov pev narušen, a istodovremeno im je oslabljen imuni sistem.Naša otkrića pokazuju da su mlade ptice pevačice, baš poput ljudske novorođenčadi, posebno osetljive na posledice buke jer ih ona ometa u učenju pevaea u ključnoj razvojnoj fazi, rekao je Henrik Brum, rukovodilac međunarodnog istraživačkog projekta.

On i kolege veruju i da saobraćajna buka dugoročno može izmeniti ptičje cvrkutanje, jer će se pogreške koje mladunci prave učeći da pevaju i pritom imitirajući roditelje i ostale starije ptice u bučnom okruženju verojatno uvišestručiti.Za potrebe istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u maju, istraživački tim redovno je muškim mladuncima zebrastih zeba puštao snimke peva odraslih mužjaka, a mladunčad je istovremeno bila izložena snimcima buke s prometnog puta.

Naučnici su otkrili da su mladunci iz gnezda izloženih buci imali slabiji imunitet i zaključili su da je upravo buka izvor hroničnog stresa u mladih ptica.Usto su primetili da su ti mladunci propevali kasnije od onih koji nisu bili izloženi buci i da je tačnost kojom su imitirali pevanje odraslih ptica bila znatno lošija u odnosu na one na čiji razvoj nije uticala buka.Ornitolozi iz Maks Planka već neko vreme prate razvoj zebrastih zeba. Krajem 2019. objavili su rezultate istraživanja koji ukazuju na to da su mladunci koji su se razvijali uz buku s prometnih puteva i fizički manji od onih koji su odrasli na mirnom mestu gnežđenja.Kasnije su uspevali da rastom sustignu ostale, no naučnici nisu isključili dugoročne negativne posledice.Ostale studije su pokazale da ptice okružene saobraćajnom bukom pevaju sve glasnije i u drugo vreme nego što je dosad bilo uobičajeno da bi prigušile ometajuće zvuke.

Saobraćajna buka kao logična posledica razvijenosti putne i željezničke mreže nije na vrhu popisa važnijih onečišćivača među ekolozima 20. i 21. stoleća.Tek se poslednjih dvadesetak godina uočava porast interesovanja za istraživanja i pisanje radova na ovu temu i empirijski se dokazuje njen negativan uticaj na zdravlje i kvalitet života modernog čoveka, ali i životinja.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar