MEĐU IZMEĐU

BUKA NAPADA SVAKO SRCE

266 pregleda

Prema novom istraživanju, redovno izlaganje visokom nivou buke može da nanese štetu kardiovaskularnom sistemu.

Tim dr Azara Radfara, istraživača u opštoj bolnici Masačusets u Bostonu, otkrio je da izlaganje buci izaziva povišeni odgovor na stres u ljudskom mozgu, piše Medical News Today.To može da dovede do promena u krvnim sudovima prouzrokovanim upalom, što dalje može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući srčani ili moždani udar.Istraživanje je obuhvatilo 499 učesnika, koji na početku studije nisi imali kardiovaskularnih problema.

Učesnici su podvrgnuti pozitronskoj emisionoj tomografiji (PET) i CT mozga i krvnih sudova. Istraživači su, takođe, pogledali aktivnost amigdale, regiona mozga koji reguliše stres i emocionalni odgovor.Tim je procenio redovnu izloženost učesnika buci upoređivanjem njihovog mesta prebivališta s nivoom buke izazvane drumskim i avio-saobraćajem koristeći Nacionalne mape buke.Godinama kasnije, istraživači su ispitali medicinske kartone učesnika u potrazi za dokazima o kardiovaskularnim događajima. Od 499 učesnika, 40 ih je doživelo srčani ili moždani udar u narednih pet godina.

Nakon analize podataka, tim je otkrio da su učesnici s najvišim nivoima izloženosti buci imali i najuočljiviju moždanu aktivnost povezanu sa stresom. Pored toga, imali su više promena na arterijama.Povećana upala krvnih sudova dobro je utvrđen faktor rizika za srčane bolesti, pa pronalaženje veze između ove upale i kardiovaskularnih događaja nije iznenađenje.Međutim, učesnici s moždanom aktivnošću povezanom sa stresom imali su tri puta veću verovatnoću da dožive srčani ili moždani udar.

Čak i nakon što su uzeli u obzir druge faktore rizika, kao što su zagađenje vazduha, pušenje i dijabetes, tim je zaključio da učesnici izloženi visokim nivoima buke imaju povećan rizik od kardiovaskularnih događaja.„Sve veći broj istraživanja otkriva povezanost ambijentalne buke i kardiovaskularnih bolesti, ali fiziološki mehanizmi koji stoje iza toga ostaju nejasni, objašnjava dr Radfar, dodajući da njihova otkrića nude važan uvid u biologiju koja stoji iza ovog fenomena.

Utvrđivanje da li smanjenje izloženosti buci može da smanji rizik od srčanih bolesti zahtevaće dalja istraživanja. Autori studije pozivaju lekare da visoki nivo buke smatraju nezavisnim faktorom rizika za kardiovaskularne događaje.Iako jednostavno udaljavanje od područja s visokim nivoom buke obično nije opcija, autori podstiču ljude da razmotre načine za smanjenje visokog nivoa ambijentalne buke.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar