MEĐU IZMEĐU

ČAJ I KAFA JESU VODA

240 pregleda

Održavanje hidratacije presudno je za celokupno zdravlje, a obična voda je najbolji način za to. Ako se kafa i čaj pripremaju s vodom, da li oni mogu da se računaju u vaš dnevni unos?

„Zbog kofeina kafa je i prirodni diuretik i stimulans bešike. Čaj ima sličan efekat, kaže urolog dr Vanita Sima-Čang. Iako je to istina, diuretički efekti su blagi, a istraživanja pokazuju da kafa i čaj, uprkos uobičajenim zabludama, zapravo ne dehidriraju kada se konzumiraju umereno.Da li se šoljica kafe može računati kao čaša vode?

Iako šoljica kafe nije hidratantna kao čaša vode, može se računati za dnevni unos tečnosti.„Budući da deluje kao diuretik, kafu bih računala otprilike kao upola manje tečnosti, koliko zapravo jeste. Na primer, jedna šoljiica kafe računa se kao pola šoljice vode, objašnjava dr Ketrin Valdrop za Mind Body Green.

Ipak, konzumiranje više šoljica kafe ili čaja bez konzumiranja vode moglo bi da se završi dehidratacijom.„Šoljica kafe neće vas toliko dehidrirati, ali više njih bez unosa vode uz to hoće, potvrdila je i dr Bindija Gandi.Suve, ispucale usne mogu da budu znak da ste preterali, prethodno je objasnio gastroenterolog Vil Bulsievic. Ostali znaci dehidratacije uključuju tamnožutu mokraću i nedovoljnu potrebu za mokrenjem.A šta je sa čajem?

Većina čajeva sadrži kofein, ali znatno manje od kafe. Zbog toga dr Valdrop većinu čajeva s kofeinom računa kao tri četvrtine količine vode. Biljni čajevi, međutim, ne sadrže kofein i po njenim merilima bili bi jednaki punoj šoljici vode.Iako se ove brojke ne zasnivaju na nauci, dr Valdrop kaže da se mogu koristiti kao opšte smernice da bi se utvrdilo da je unos tečnosti dovoljan.

Različite vrste kafe i čajeva različito će uticati na nivo hidratacije. Na primer, crna kafa ili čaj biće manje hidratantni od bele kafe ili šoljice čaja s mlekom, kaže dr Gandi.Iako se možda ne čini da bi mleko bilo dobar izvor hidratacije, u nekim studijama je dokazano da podstiče rehidrataciju nakon vežbanja, čak i uspešnije od nekih sportskih napitaka. Pokušajte da te mlečne napitke pijete nezaslađene, jer slatka pića mogu da dovedu do dehidratacije brže od nezaslađenih pića. Ukupno gledajući, kafa i čaj ne moraju nužno da se suprotstave hidrataciji kako su mnogi nekad verovali da hoće, kaže dr Gandi. Vaše telo će apsorbovati tečnost koju konzumirate putem čajeva i kafe i tako doprineti hidrataciji.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar