MEĐU IZMEĐU

CARSKA KRUNA KAO FRESKA

284 pregleda
Kruna cara Dušana (Pokimica)

Krune cara Dušana i kralja Milutina koje je izradio kraljevački filigranista Goran Ristović Pokimica biće deo stalne postavke Istorijskog muzeja Srbije. Pokimica je jedan od autora koji predmete izrađuju na način kako se to činilo u vreme nastanka originala. Na kruni kralja Milutina je 407 bisera, 24 rubina, 18 safira. Teška je više od kilogram i po. Kraljevački filigranista primenio je trinaest tehnika, kao i stari majstori u 13. veku. Prethodile su dve godine konsultacija sa timom stručnjaka koji predvode profesori Smilja Dušanić i Dragan Vojvodić.

„Nakon svih tih konsultacija došlo se do zaključka za konkretnu krunu kralja Milutina da se uradi takozvana idealna rekonstrukcija. Replika bi bila ako bi postojao original, mi to nažalost nemamo. Znači, radi se o rekonstruisanju predmeta na osnovu poznatih izvora. U ovom slučaju je freska kralja Milutina iz Kraljeve crkve u Studenici”, rekao je filigranista iz Kraljeva Goran Ristović Pokimica. Na osnovu freske iz Manastira Lesnovo u Severnoj Makedoniji prethodno je izradio krunu cara Dušana. Obe krune će biti deo stalne postavke Istorijskog muzeja Srbije na kojoj rade i drugi umetnici.

„Treba dosta strpljenja da bi se ovako nešto uradilo i poznavanja starih tehnika rada. Danas je moguće uraditi nešto brže, tehnologija to dozvoljava, ali poenta je bila do to bude urađeno u maniru i na način na koji bilo moguće uraditi u vreme kada je i sama originalna kruna nastala”, dodaje Pokimica. Da zaslužuje mesto među autorima čija će dela generacijama svedočiti o srednjovekovnoj istoriji Srbije, Goran Ristović Pokimica dokazuje dosadašnjim priznanjima. Pored ostalog, monografija italijanskog Muzeja filigrana uvrstila ga je u među deset najboljih aktivnih filigranista, a Moskovska patrijaršija odlikovala ga je za visoka dostignuća u crkvenom umetničkom zlatarstvu.

„Ja se nadam da neće biti kraj, imaće još mnogo lepih stvari da se uradi. Za sada jeste ovo jako prestižno raditi krune srednjovekovnih srpskih vladara, videćemo gde će to odvesti dalje. Ja još uvek imam entuzijazma i želje za daljim napredovanjem”, kaže poznati filigranista.Za početak, rad nastavlja na kruni despota Stefana Lazarevića, po uzoru na fresku iz manastira Manasija.Uradiće i krune Đurađa Brankovića i Tvrtka Prvog Kotromanića, žezla cara Dušana i carice Jelene. Ali najveći izazov će mu biti izrada replike ručnog krsta Svetog Save koji se čuva u Muzeju Katoličke crkve u italijanskom gradu Pijenci.

(RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar