MEĐU IZMEĐU

ČAŠICA I KAFA LOŠ IZBOR

222 pregleda

Da li kafa zaista može da vas otrezni?

Već dugo vlada mišljenje da šoljica kafe može da otrezni, neki to čak tvrde iz ličnog iskustva, ali stvari ipak stoje malo drugačije. Efekat kofeina zapravo može da bude opasan. Studije su pokazale da mešanje alkohola i kafe povećava rizik od nesreća i povreda.Kada počnete da pijete i nivo alkohola u vašoj krvi se podigne, osećate se uzbuđeno i taj efekt traje oko sat ili dva, ali tada nastupa pad i postajete umorni, piše Bi-Bi-Si.

Tu kofein može da bude odpomoći jer vas podigne tako što radi kao protivteža umoru koji je nastupio zbog alkohola.Ali to što se zbog kafe osećate budnije, ne znači da ste trezni. Još je prisutno smanjenje kognitivnih funkcija, a to će prestati tek kada jetra apsorbuje sav alkohol i on se razgradi u organizmu.Kafa neće ubrzati taj proces.Naprotiv, postoje studije koje pokazuju da bi mešanje alkohola i kafe moglo stvari da učini još gorim.

Nedavna studija sprovedena na američkim studentima pokazala je da se tako izlažete većem riziku od nesreća i povreda.Pored toga, zbog kofeina možete da pijete više alkohola.To se dešava jer kafa poništava umor od alkohola, i tada mislite da možete da pijete još alkohola, a zapravo ste u prilično alkoholisanom stanju.Zbog toga, ukoliko ste konzumirali veću količinu alkohola, nemojte posegnuti za kafom, već se jednostavno dobro naspavajte, to je jedino rešenje koje zaista funkcioniše.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar