U SLICI U REČI

ČEKAJUĆI JUBILARNI (i policijski čas)

377 pregleda

Šta mislite: ko će pre stići? Godoa isključite, nije u igri: niko ga još nije dočekao. A nas baš hoće jubileji: em svaki novi broj tako nazovemo, em dogurasmo do desetog. I da nećemo, on važi za jubilarni u mnogim zemljama. A šta smo ponudili u devetom po redu?

SVIRALA I KOSMIČKE STRUNE

Nisam poslušao čobanina, možda bi se knjiga „PROMISk-19: Teške pare za laku nauku pročula čak i u MPNTR-u. Naivno sam poverovao da će u Trećem smeru – vikao ne vikao – svi za nju čuti. Zavede me teorija struna sa svojih ko zna koliko dimenzija. Naravoučenije? Kod VSK u Beču.

Stanko Stojiljković

(Raz)govornik Ekskluzivno

ZAČETNICA ŽIVOTA

Ćelije još uvek čuvaju mnoge, mnoge tajne. One sadrže uputstva, u obliku DNK što kodiraju proteine, koji imaju potpuno nepoznate funkcije. Gotovo svi organizmi sadrže veliki broj komponenata o kojima ne znamo ništa! Čak i jednostavni procesi još uvek imaju mnogo misterioznih detalja koje ljudi tek istražuju, objašnjava u razgovoru za „Galaksiju engleski nobelovac ser Timoti Hant.

Stanko Stojiljković

Srpski Panteon Ekskluzivno

AJNŠTAJNOV PRETEČA

Na osnovu shvatanja relativnosti kretanja Ruđera Boškovića izvedeni su matematički izrazi za relativno kretanje dva tela na paralelnim i unakrsnim putanjama. Ukratko su razmatrana neka aktuelna pitanja savremene nauke, npr. Hablov zakon, teorija relativnosti, ali i Njutnovi zakoni. Nije nam namera da osporavamo ii podržavamo shvatanja savremene nauke, već samo da ih sagledamo iz ugla Boškovićevih shvatanja relativnosti kretanja.

Dragoslav Stoiljković

Rodžer Anderton

Mrtav ugao

NAUČNI KOLHOZNICI

Koautorstvo, stvarno, ili što je daleko češći slučaj – fiktivno. U ovom drugom, ponavljam – daleko češćem, slučaju izvršena je prevara, ali šta mari, bodovi su tu, s njima izbori u zvanja, projekti, plata itd. I zadovoljni su svi, i oni koji su izvršili navedene prevare, i oni koji na sve to zatvaraju oči (ili zabijaju glavu u pesak), naime nadležni za naučnu politiku.

Rajko Bukvić

Alisino carstvo

PODMLAĐIVANJE KOŽE

Supstanca koja se sastoji od modifikovanog fulerena i vode (3HFWC) preko vibracija po pravilu ikosaedarske simetrije (zlatni presek) uspostavlja optimalnu fiziološku organizaciju biomolekula. Navedeni efekti potvrđeni su ispitivanjem tokom 2018-2020. godine na 90 dobrovoljaca, koji su 2-4 nedelje koristili odgovarajuće preparate sa ili bez 3HFWC. U odnosu na četiri komercijalna kozmetička preparata s različitim kozmetičkim aktivnim sastojcima, proizvodi sa3HFWC pokazali su bolje efekte za 12-32%.

Suzana Miljković, Zorana Jović, Đuro Koruga

Teslianum

SAVREMENI PROMETEJ

Kao i mnogi drugi umetnici i naučnici, Nikola Tesla je do svojih ključnih otkrića dolazio kroz mentalne slike i vizije tokom kojih su se istina i otkriće pojavljivali naglo, na način koji je stvaraoca navodio na pomisao da su mu odnekud saopšteni. Za razliku od drugih, on je načinio korak dalje. Koristeći snagu volje i obuzdavajući samog sebe, naučio je da priziva svoje vizije i da njima upravlja, stičući sposobnost da misaono eksperimentiše sa nepostojećim uređajima i aparatima na način koji drugima nije bio dostupan.

Slobodan Vukosavić

Podvizanje uma

NEIZRAČUNLJIVI MOZAK

Naime, sem mehaničkog, nama su svojstvena i intuitivno, inspirativno, kreativno i dr. dolaženje do istine, a koja mi prihvatamo sva kao dovoljno pouzdana i osnovana za nas. U tom smislu je savremeni engleski fizičar i matematičar Rodžer Penrouz istakao tezu o mogućem kvantnom mehanizmu naše svesti na putu dolaženja do istine, a koji ne bi bili izračunljivi, pa onda ni mogli biti modelirani ni najmoćnijim računarima.

Milan D. Tasić

Razmeravanje duše

PRIRODNO, NORMALNO, ISPRAVNO

Pojam ispravnog treba da se razlikuje i od pojma prirodnog i od pojma normalnog. Sve je prirodno, normalno je sve što se, u nekoj distribuciji društvene moći (koju zovemo mir, ili zakonito stanje) kolektivnom odlukom prihvati kao legitimno. Ali ispravno je ono što može da se univerzalizuje. A to je samo ono što prolazi test univerzalnog poštovanja, test u kome se zaista svi broje, i oni kojih više nema i mi koji sada možemo da postupamo ispravno ili neispravno (kako odlučimo) i oni kojih još nema ali će ih biti, ili bi bar trebalo da ih bude.

Jovan Babić

Raspinjanje mudrosti

PSIHA-TELO

(Ima neka tajna veza)

Danas je prihvaćeno, ali ne i uvek ispoštovano, da postoji neka nedektovana veza između psihe i tela, kroz koju emocionalni, mentalni i duhovni faktori mogu direktno uticati jedni na druge, pa i na naše zdravlje u celini. Ove složene veze između naše psihe i našeg tela generišu psihosomatske korene procesa koji blagotvorno deluju na zdravlja, jer ono što se dešava u psihi, uvek se na neki način odražava na telo.

Ljubo Ristovski

Šaputanje nerava

ČIŠĆENJE U SNU

Kada biste zakucali na vrata usnulog mozga uvek bi se našao neko da vam otvori, jer srećom ne spavaju svi u mozgu nego postoje sistemi koji su uvek budni. To su ujedno i najvažniji sistemi koji održavaju vitalne funkcije, rade bez zamaranja i njima nije potreban odmor. Napomenuću samo neke od njih: hipotalamus, amigdale, pinealna žlezda i sve druge endokrine žlezde. Sve su one pod direktnom kontrolom hipotalamusa.

Jovo Toševski

Ushođenje uobrazilje

RUŽIČASTI FLUIDI

Ljeta 1993. godine, poslije slušanja i čitanja Brežuljaka Grančestera”, prvi put sam naslutio da poezija Rodžera Votersa prevazilazi okvire rokenrola. Danas, više od četvrt vijeka kasnije, to više ne smatram slutnjom nego istinom. O tome svjedoče filozofske knjige napisane o muzici Fluida” i Votersovoj poeziji, koja obrađuje teme ludila, slobode, smrti, kapitalizma i našeg odnosa prema prirodi na duboko originalan način. Ali, nijedna od knjiga još nije uspjela da istinski pronikne u suštinu njegove misli koja mjeri dubinu našeg sunovrata u nesklad sa prirodom.

Predrag Slijepčević

Kosmičko tkanje

GRANICA GRAVITONA

Sa 90% nivoa značajnosti dobili smo da masa gravitona mora biti manja od 2,9×10–21eV/c2 (gde je 1 eV/c² = 1,783×10−36 kg). U vezi sa ovim rezultatima citirala nas je ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za fiziku, dr Andrea Gec, u čuvenom časopisu Physical Review Letters, a oni su ušli i u izdanje Particle Data Group (PDG) za 2019. godinu. Naime, naših devet naučnih radova (sa ukupno 19 citata) citirano je u četiri rada dvoje nobelovaca (Rajnhard Gencel i Andrea Gec), koji su objavljeni od 2017. do 2020. godine.

Vesna Borka Jovanović

Predrag Jovanović

Duško Borka

Timarenje taštine

SLAVNO NESLAVNI

Dvojica velikih matematičara nisu voleli slavu i nagrade – Aleksander Grotendik i Grigorij Pereljman. Čak su se naposletku potpuno osamili.

Miodrag Petković

Virtuelni raj

RUINE IZ BUDUĆNOSTI

Ukoliko smatramo da je apokalipsa smeštena negde u našoj budućnosti, varamose, ona se već dogodila. Neprozirna je i skrivena u senkama, negde između juče i danas. Opažamo je samo kada pristigne iz budućnosti, na nuklearnom, klimatskom, tehnološkom talasu straha i životne ugroženosti. Ruine danas jesu signali u noći istorije.

Goran Stanković

Avanture tastature

AUTO-POLUROBOT

Često čitamo o automobilima budućnosti koji automatski voze, bez potrebe da se čovek u njima bavi volanom i pedalama. „Tesla, VW i mnoge druge firme obećavaju da takvo čudo samo što nije stiglo, ali i priznaju da ima problema… Kako izgleda semi-automatska vožnja u kojoj već danas možete da uživate?

Dejan Ristanović

Asimovljev soj

T-200

Veselin Gatalo

Mentalna lozinka

SONETNI VENCI

Ne pitate me za cenu?, upitao je iskreno iznenađeni Prešern.„Ona nije važna, za takvu knjigu svaka vaša cena je i moja cena, rekao je inspektor i spustio slušalicu.Blagota ga je gledao izbečenih očiju, prosto ne verujući čemu je upravo prisustvovao, a profesor je najzad počeo da diše.

Miodrag Ivanišević

Poštansko sanduče

SRBIJA NEMA ŠTA NEMA

(a da znamo, ne znamo)

Da li ste znali da imamo pravu pravcatu prašumu – Vinatovača ispod Kučaja; tri jezera sa prirodnim plovećim ostrvima – Vlasinsko, Kraljevac (Deliblato) i Semeteško (Kopaonik); tri slana jezera – Rusanda (Melenci), Slano Kopovo (Novi Bečej) i Okanj Bara (Elemir), čak postoji i maleno Slano (Subotica); dva gejzira – Sijarinska banja (ima dva, a samo jedan je za publiku) i Metođe (Kopaonik)…?

Rade Vesović

Sad odlučite, poštovani čitaoci, da li ćete uopšte izlaziti napolje u ovo pohladno koronsko vreme. Valjda neće proglasiti da policijski čas važi i za čitače.

O autoru

administrator

Ostavite komentar