У СЛИЦИ У РЕЧИ

ЧЕКАЈУЋИ ЈУБИЛАРНИ (и полицијски час)

Илустрација

Шта мислите: ко ће пре стићи? Годоа искључите, није у игри: нико га још није дочекао. А нас баш хоће јубилеји: ем сваки нови број тако назовемо, ем догурасмо до десетог. И да нећемо, он важи за јубиларни у многим земљама. А шта смо понудили у деветом по реду?

СВИРАЛА И КОСМИЧКЕ СТРУНЕ

Нисам послушао чобанина, можда би се књига „ПРОМИСк-19: Тешке паре за лаку науку прочула чак и у МПНТР-у. Наивно сам поверовао да ће у Трећем смеру – викао не викао – сви за њу чути. Заведе ме теорија струна са својих ко зна колико димензија. Наравоученије? Код ВСК у Бечу.

Станко Стојиљковић

(Раз)говорник Ексклузивно

ЗАЧЕТНИЦА ЖИВОТА

Ћелије још увек чувају многе, многе тајне. Оне садрже упутства, у облику ДНК што кодирају протеине, који имају потпуно непознате функције. Готово сви организми садрже велики број компонената о којима не знамо ништа! Чак и једноставни процеси још увек имају много мистериозних детаља које људи тек истражују, објашњава у разговору за „Галаксију енглески нобеловац сер Тимоти Хант.

Станко Стојиљковић

Српски Пантеон Ексклузивно

АЈНШТАЈНОВ ПРЕТЕЧА

На основу схватања релативности кретања Руђера Бошковића изведени су математички изрази за релативно кретање два тела на паралелним и унакрсним путањама. Укратко су разматрана нека актуелна питања савремене науке, нпр. Хаблов закон, теорија релативности, али и Њутнови закони. Није нам намера да оспоравамо ии подржавамо схватања савремене науке, већ само да их сагледамо из угла Бошковићевих схватања релативности кретања.

Драгослав Стоиљковић

Роџер Андертон

Мртав угао

НАУЧНИ КОЛХОЗНИЦИ

Коауторство, стварно, или што је далеко чешћи случај – фиктивно. У овом другом, понављам – далеко чешћем, случају извршена је превара, али шта мари, бодови су ту, с њима избори у звања, пројекти, плата итд. И задовољни су сви, и они који су извршили наведене преваре, и они који на све то затварају очи (или забијају главу у песак), наиме надлежни за научну политику.

Рајко Буквић

Алисино царство

ПОДМЛАЂИВАЊЕ КОЖЕ

Супстанца која се састоји од модификованог фулерена и воде (3HFWC) преко вибрација по правилу икосаедарске симетрије (златни пресек) успоставља оптималну физиолошку организацију биомолекула. Наведени ефекти потврђени су испитивањем током 2018-2020. године на 90 добровољаца, који су 2-4 недеље користили одговарајуће препарате са или без 3HFWC. У односу на четири комерцијална козметичка препарата с различитим козметичким активним састојцима, производи са 3HFWC показали су боље ефекте за 12-32%.

Сузана Миљковић, Зорана Јовић, Ђуро Коруга

Теслианум

САВРЕМЕНИ ПРОМЕТЕЈ

Као и многи други уметници и научници, Никола Тесла је до својих кључних открића долазио кроз менталне слике и визије током којих су се истина и откриће појављивали нагло, на начин који је ствараоца наводио на помисао да су му однекуд саопштени. За разлику од других, он је начинио корак даље. Користећи снагу воље и обуздавајући самог себе, научио је да призива своје визије и да њима управља, стичући способност да мисаоно експериментише са непостојећим уређајима и апаратима на начин који другима није био доступан.

Слободан Вукосавић

Подвизање ума

НЕИЗРАЧУНЉИВИ МОЗАК

Наиме, сем механичког, нама су својствена и интуитивно, инспиративно, креативно и др. долажење до истине, а која ми прихватамо сва као довољно поуздана и основана за нас. У том смислу је савремени енглески физичар и математичар Роџер Пенроуз истакао тезу о могућем квантном механизму наше свести на путу долажења до истине, а који не би били израчунљиви, па онда ни могли бити моделирани ни најмоћнијим рачунарима.

Милан Д. Тасић

Размеравање душе

ПРИРОДНО, НОРМАЛНО, ИСПРАВНО

Појам исправног треба да се разликује и од појма природног и од појма нормалног. Све је природно, нормално је све што се, у некој дистрибуцији друштвене моћи (коју зовемо мир, или законито стање) колективном одлуком прихвати као легитимно. Али исправно је оно што може да се универзализује. А то је само оно што пролази тест универзалног поштовања, тест у коме се заиста сви броје, и они којих више нема и ми који сада можемо да поступамо исправно или неисправно (како одлучимо) и они којих још нема али ће их бити, или би бар требало да их буде.

Јован Бабић

Распињање мудрости

ПСИХА-ТЕЛО

(Има нека тајна веза)

Данас је прихваћено, али не и увек испоштовано, да постоји нека недектована веза између психе и тела, кроз коју емоционални, ментални и духовни фактори могу директно утицати једни на друге, па и на наше здравље у целини. Ове сложене везе између наше психе и нашег тела генеришу психосоматске корене процеса који благотворно делују на здравља, јер оно што се дешава у психи, увек се на неки начин одражава на тело.

Љубо Ристовски

Шапутање нерава

ЧИШЋЕЊЕ У СНУ

Када бисте закуцали на врата уснулог мозга увек би се нашао неко да вам отвори, јер срећом не спавају сви у мозгу него постоје системи који су увек будни. То су уједно и најважнији системи који одржавају виталне функције, раде без замарања и њима није потребан одмор. Напоменућу само неке од њих: хипоталамус, амигдале, пинеална жлезда и све друге ендокрине жлезде. Све су оне под директном контролом хипоталамуса.

Јово Тошевски

Усхођење уобразиље

РУЖИЧАСТИ ФЛУИДИ

Љета 1993. године, послије слушања и читања Брежуљака Гранчестера”, први пут сам наслутио да поезија Роџера Вотерса превазилази оквире рокенрола. Данас, више од четврт вијека касније, то више не сматрам слутњом него истином. О томе свједоче филозофске књиге написане о музици Флуида” и Вотерсовој поезији, која обрађује теме лудила, слободе, смрти, капитализма и нашег односа према природи на дубоко оригиналан начин. Али, ниједна од књига још није успјела да истински проникне у суштину његове мисли која мјери дубину нашег суноврата у несклад са природом.

Предраг Слијепчевић

Космичко ткање

ГРАНИЦА ГРАВИТОНА

Са 90% нивоа значајности добили смо да маса гравитона мора бити мања од 2,9×10–21eV/c2 (где је 1 eV/c² = 1,783×10−36 кг). У вези са овим резултатима цитирала нас је овогодишња добитница Нобелове награде за физику, др Андреа Гец, у чувеном часопису Physical Review Letters, а они су ушли и у издањe Particle Data Group (PDG) за 2019. годину. Наиме, наших девет научних радова (са укупно 19 цитата) цитирано је у четири рада двоје нобеловаца (Рајнхард Генцел и Андреа Гец), који су објављени од 2017. до 2020. године.

Весна Борка Јовановић

Предраг Јовановић

Душко Борка

Тимарење таштине

СЛАВНО НЕСЛАВНИ

Двојица великих математичара нису волели славу и награде – Александер Гротендик и Григориј Перељман. Чак су се напослетку потпуно осамили.

Миодраг Петковић

Виртуелни рај

РУИНЕ ИЗ БУДУЋНОСТИ

Уколико сматрамо да је апокалипса смештена негде у нашој будућности, варамо се, она се већ догодила. Непрозирна је и скривена у сенкама, негде између јуче и данас. Опажамо је само када пристигне из будућности, на нуклеарном, климатском, технолошком таласу страха и животне угрожености. Руине данас јесу сигнали у ноћи историје.

Горан Станковић

Авантуре тастатуре

АУТО-ПОЛУРОБОТ

Често читамо о аутомобилима будућности који аутоматски возе, без потребе да се човек у њима бави воланом и педалама. „Тесла, VW и многе друге фирме обећавају да такво чудо само што није стигло, али и признају да има проблема… Како изгледа семи-аутоматска вожња у којој већ данас можете да уживате?

Дејан Ристановић

Асимовљев сој

Т-200

Веселин Гатало

Ментална лозинка

СОНЕТНИ ВЕНЦИ

Не питате ме за цену?, упитао је искрено изненађени Прешерн. „Она није важна, за такву књигу свака ваша цена је и моја цена, рекао је инспектор и спустио слушалицу. Благота га је гледао избечених очију, просто не верујући чему је управо присуствовао, а професор је најзад почео да дише.

Миодраг Иванишевић

Поштанско сандуче

СРБИЈА НЕМА ШТА НЕМА

(а да знамо, не знамо)

Да ли сте знали да имамо праву правцату прашуму – Винатовача испод Kучаја; три језера са природним пловећим острвима – Власинско, Kраљевац (Делиблато) и Семетешко (Kопаоник); три слана језера – Русанда (Меленци), Слано Kопово (Нови Бечеј) и Окањ Бара (Елемир), чак постоји и малено Слано (Суботица); два гејзира – Сијаринска бања (има два, а само један је за публику) и Метође (Kопаоник)…?

Раде Весовић

Сад одлучите, поштовани читаоци, да ли ћете уопште излазити напоље у ово похладно коронско време. Ваљда неће прогласити да полицијски час важи и за читаче.

О аутору

Stanko

Оставите коментар