МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЋЕЛИЈЕ ПАМТЕ КОРОНУ

B лимфоцит (Wikipedia)

„Наше истраживање показало је да памћење B лимфоцита не пропада након шест месеци, него управо супротно – наставља да се развија”, написали су амерички и швајцарски научници.

Људи се могу одбранити од друге инфекције коронавирусом најмање шест месеци након што су преболели прву, захваљујући ћелијама које памте вирус, објавили су амерички и швајцарски научници. Стручњаци из Сједињених Држава и Швајцарске проучавали су ћелије десетака људи који су били заражени коронавирусом и открили да је, мада су им се антитила временом смањила, ниво B ћелија (B-лимфоцита) остао исти.

B-лимфоцити су важан део имуноног система, то су ћелије које памте патогене и у случају реинфекције потичу одбрамбени систем да поново покрене производњу антитела за борбу с вирусом. Такав одговор B ћелија одговоран је за заштиту од поновне инфекције и виталан је за делотворно цепиво”, каже се у студији објављеној у часопису Nature. Наше истраживање показало је да памћење B ћелија не пропада након шест месеци, него управо супротно – наставља да се развија. То указује на могућност да појединци који су били заражени коронавирусом могу брзо и успешно одговорити на поновно излагање вирусу”, написали су.

У ово истраживање било је укључено 87 људи с потврђеном дијагнозом ковида-19, проучаваном у раздобљу од месец до шест месеци након заразе. Активност њихових антитела с временом је опадала, но број B ћелија није се променио. Тај би процес требало да изазове производњу потентнијих антитела у случају друге инфекције. Kолико дуго траје имунитет након заразе коронавирусом, питање је којим се научници баве већ неко време јер је то кључ за предвиђање динамике пандемије.

И док су ранија истраживања утврдила да антитела могу релативно брзо пропасти, скорашња су показала да и остали дијелови имуноног система, попут B ћелија, могу имати улогу у дугорочнијем имунитету. Студија објављена у часопису Science овог месеца упућује на то да готово сви важнији делови имуног система који могу препознати и запамтити нови патоген настављају да реагују на вирус најмање осам месеци.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар