MEĐU IZMEĐU

CERN IŠTE INŽENJERE

633 pregleda
Prof. dr Petar Adžić (Mašinski fakultet)

Novi tehnološki razvoj akceleratorskog sistema u CERN-u je najveći inženjerski izazov danas i zato su toj naučnoj organizaciji preko potrebni inženjeri, izjavio je u razgovoru za sajt MF, prof. dr Petar Adžić, vođa jednog od srpskih timova u CERN-u.

Oblasti novih istraživanja u kojima dominira inženjerstvo, prema rečima našeg sagovornika, su mnogobrojne. Od razvoja novih R&D (Research end Development) detektora i akceleratorskih tehnologija, superprovodnih i vakuumskih tehnologija do moderne primene građevinarstva, mašinske tehnike, rashladne tehnike, klasične mehanike, transportnih sistema i nezaobilazne statike.

CERN zbog svojih potreba
školuje i trenira različite
kadrove iz celog sveta,
uključujući i Srbiju.

Naši istraživački zahtevi i ambicije guraju razvoj novih tehnologija do krajnjih limita, zato su nam potrebni mladi i stručni inženjeri, rekao je profesor Adžić. On je pozvao studente Mašinskog i ostalih tehničkih fakulteta u Srbiji, da konkurišu za studentske stipendije koje dodeljuje CERN, pridruže se istraživačkim timovima i rade na svom daljem obrazovanju i stručnom usavršavanju.

Evropska organizacija za nuklearno istraživanje, prema rečima našeg sagovornika, veoma otvorena za saradnju sa domaćim naučno-obrazovnim institucijama. CERN nudi brojne mogućnosti u širokom spektru disciplina i na svim nivoima – od studentskih praksi i doktorskih i postdoktorskih studija, pa sve do stalnih pozicija.

Postoji i ideja da se osnuje
tehnološki centar, poput onih
u drugim evropskim zemljama, u
kojem bi naši stručnjaci radili
na CERN-ovim projektima u Srbiji.

CERN takođe nudi raznovrsne programe za trening đaka, studenata, nastavnika, inženjera, kao i tehničara različitih profila. Zainteresovani za saradnju sa ovom naučnom institucijom mogu se prijaviti individualno, a beogradski studenti i posredstvom svojih fakulteta, što je od novembra propšle godine omogućeno Ugovorom o saradnji Beogradskog univerziteta i CERN-a.

Domaća nauka ima kapacitete da ravnopravno učestvuje u svim istraživačkim projektima u CERN-u. To, međutim, nije slučaj kada je reč o domaćoj industriji. Zato profesor Adžić saradnju sa CERN-om vidi kao priliku da se to ispravi. CERN zbog svojih potreba školuje i trenira različite kadrove iz celog sveta, uključujući i Srbiju.
Ako bude dobre volje, ta iskustva i tehnologije, uz pomoć CERN-a, možemo razvijati i primenjivati i u našoj zemlji. S druge strane, dodao je on, postoji i ideja da se osnuje jedan tehnološki centar, poput centara u drugim evropskim zemljama, u kojem bi naši stručnjaci radili na CERN-ovim projektima u Srbiji.

Profesor Adžić je na Mašinskom fakultetu održao veoma posećeno predavanje na temu CERN – Otkrivanje tajni savremene nauke na kojem je, između ostalog, bilo reči o nastanku univerzuma, traganju za Božijom česticom i daljem razvoju Centra za istraživanje elementarnih čestica.

Nas je interesovalo i to da li su naučnici u CERN-u u mogućnosti da postave neku novu univerzalnu teoriju koja bi objasnila nastanak sveta. Prema rečima našeg sagovornika takve teorijske postavke postoje. Jedna od njih je supersimetrija koja pretenduje da objedini mnoge druge teorije i proširi standardni model koji bi bio jedan specifikum na niskim energijama te globalne teorije.

Međutim, supersimetrična teorija biće važeća samo ako dobijemo prve eksperimentalne obrise da li ima indicija da postoji jedna takva čestica koju teorija predviđa. Do sada nismo videli takvu česticu, ali je i dalje tražimo, zaključio je profesor Adžić.

(Izvor: Mašinski fakultet)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar