MEĐU IZMEĐU

ČERNOBILJ I DALJE TINJA

218 pregleda

Okrugla godišnjica (35 godina) poklopila s novim nezgodnim otkrićem ukrajinskih naučnika koji rade na projektu rastavljanja ostataka nuklearnog reaktora.Oni su naveli da su senzori u jednoj nepristupačnoj sobi u bivšoj Memorijalnoj elektrani Vladimir Iljič Lenjin” na severu današnje Ukrajine otkrili neuobičajeno visoke (i rastuće!) koncentracije emitovanih neutrona. Neutroni su posledica procesa nuklearne fisije, radioaktivnog raspada čestica, pa se sada sumnja da negde u ruševinama i dalje postoji određena količina uranijuma, nekadašnjeg goriva, koji i dalje tinja, piše Bug”: Kao žar u ugašenom roštilju”, opisao je situaciju Nil Hajat, nuklearni hemičar sa univerziteta u Šefildu.

Trenutno je mnogo nepoznanica, ali niko ne može da isključi mogućnost neke nove nesreće. Broj neutrona koje senzori očitavaju polako raste, pa je vrlo verovatno da se još nekoliko godina ništa neće dogoditi. Naučnici sada pokušavaju da utvrde hoće li ova tinjajuća reakcija sama od sebe stati ili će eskalirati do nivoa na kojoj bi trebalo intervenisati da bi se sprečila neka nova černobilska katastrofa.

Novo zračenje neutrona otkriveno je uprkos tome što je u novembru 2016. godine 1,5 milijardi evra vredan sarkofag” postavljen preko centrale, s ciljem stabilizacije uslova unutar nje i zaustavljanja mogućih reakcija. Ali, u poslednje četiri godine na nekim mestima je izmereno dvostruko veće zračenje nego pre, pa se pretpostavlja da je uzrok tome sušenje nuklearnog goriva do kojeg sada ne može da dopre kiša. Međutim, naučnici još u to nisu sigurni niti znaju kako bi taj mehanizam mogao funkcionisati. U svakom slučaju najavljuje se dalje pomno praćenje stanja jer pretnju nove nuklearne katastrofe ne misle da ignorišu.

(Izvor B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar