U SLICI U REČI

ČETIRI EKSKLUZIVE ZA SREĆNU

437 pregleda
Ilustracija

Uskoro ulazimo u petu godinu otiskivanja na hartiji, jer moramo da računamo krnju 2018. kada se na samom izmaku pojavio prvi broj. (Elektronsko izdanje napuniće uskoro šest, ako opet računamo decembar 2016). S čime izlazimo pre vas, poštovani čitaoci? Sa tri ekskluzivna eseja i više od tuceta veoma zanimljivih i nadahnutih, u „Galaksijinom stilu. Onako usput uočili smo da je slavni Univerzitet Stenford u trećoj godini zaredom u najznačajnije svetske naučnike uvrstio jednog plagijatora sa ovih prostora. Niko, valjda, nije čitao naše elektronsko izdanje. Želimo vam srećnu 2022. godinu bez korone!

Treći smer

STENFORD I PLAGIJATOR

Čuveni američki univerzitet je i ove godine, treći put zaredom, sastavio listu više od 180.000 najuticajnijih naučnika u svetu. Kako mu se omaklo da uvrsti jednog od međunarodno prokazanih plagijatora iz naše zemlje?

Stanko Stojiljković

Revolucija evolucije EKSKLUZIVNO

VAKCINA PROTIV RAKA

WRAP peptidi se mogu koristiti kao efikasna i sigurna jedinjenja za inhibiranje ekspresije bilo koje vrste endogenih ili egzogenih proteina s velikim brojem tipova ćelija, kao i in vivo u solidnim tumorima, što je ovoga puta pokazala naša grupa.

Milana Tasić

Digitalni domoroci EKSKLUZIVNO

ROBOTSKI SEKSIZAM

Prof. Erika Hayasaki sa Sveučilišta u Kaliforniji postavlja pitanje Is AI Sexist? Boji se da će, kako se tehnika bude dalje razvijala, upijajući kulturne norme svojih kreatora i sa interneta i društvenih mreža, bit sve više rasistička, seksistički i neprijateljski raspoložena prema ženama.

Gojko Nikolić

Alisino carstvo

TESLINE NAOČARE LEČE

Ako svetlost ima moć da utiče na naš mozak, da li svetlost propuštena kroz fulerenski filter ima supermoć da pokrene naše kognitivne sposobnosti? Da li ćemo donositi bolje odluke? Da li ćemo poboljšati svoje kognitivne funkcije, poput pamćenja i učenja?

Jelena Zinanti

Alhemija duha

PSIHOFOTONIKA (senke obmanutih fotona)

Moguće je da je onda sve što vidimo, znamo i tumačimo čista inverzija sveta napolju. Moguće je da je u ovome i psihološki univerzalni razlog stalnog teorijskog spora idealizma i materijalizma.

Stevan Bošnjak

Alisino carstvo

NANOMAŠINE (čudesni svet nevidljivog)

Obzirom na svoje nanodimenzije, na takve mašine primenljivi su isključivo zakoni kvantne mehanike, zbog čega one najčešće pokazuju izuzetno širok spektar vrlo neobičnih fizičko-hemijskih svojstava.

Vukoman Jokanović

Rasklapanje nade

STRAH (od neizvesne budućnosti)

Ako nema straha onda nema ni morala, a onda ni slobode, onoga za čiju egzistenciju znamo samo tako što znamo za moral: moral je ratio cognoscendi slobode, bez slobode morala ne bi moglo biti; kao što slobode opet ne bi moglo biti ako ne bi bilo volje, ako se ne bi odlučivalo, ako bi se odlučivanje moglo u potpunosti i savršeno zameniti zaključivanjem: onda ne bi bilo ni odgovornosti ali bi i svaki strah izgubio bilo kakvo utemeljenje.

Jovan Babić

Raspinjanje mudrosti

ZNANJEM DO BOGA

Postavljaju se logična pitanja da li može postojati ikakav fizički zakon koji bi važio za telo bez dimenzija i da li se može govoriti o bilo kakvim fizičkim svojstvima tačkastog tela, odnosno materijalnog entiteta bez dimenzija, koji je bez atributa kao što su veličina, količina, kretanje, stanje, nije veliki a nije ni mali.

Ljubo Ristovski

Podvizanje uma

INTUICIJA vs LOGIKA

Imamo tako, po Anriju Poenkareu, da je iskustvo jedan jedini izvor istina u nauci, kao i da nas samo ono može da poduči nečemu novom”, sve i da gomila činjenica nije nauka, kao što ni hrpa kamenja ne čini kuću”. I upravo stoga naučnik na tom mestu ističe hipoteze, koje donose uopštavanja, a koja budu li potvrđena u praksi, stiču karakter naučnih istina.

Milan D. Tasić

Lestvice života

ŽEĐ ZA MLADOS

Mnoge neurodegenerativne promene, kao što su Alchajmerova, Hantingtonova i Parkinsonova bolest, mogu imati zajedničku odliku, a to je – pored inflamacije – i nedostatak vode u neuronima, gde se nagomilavaju razne štetne naslage proteina (plaques): β-amiloid i Tau proteini kod Alchajmerove bolesti, poliglutaminski segmenti Huntingtin proteina kod Hantingtonove bolesti, i α-sinuklein kod Parkinsonove bolesti, koji se ne izbacuju iz ćelije usled nedostatka vode, koja bi ih u protivnom odstranila.

Danica Stevanović

Po glavi čitaoca

MISTERIJE (matematike i života)

Ni manje ni više, Daglas Hofsteter je naumio da istraži fundamentalne analogije između živih bića i neživih stvari, kako od nasumičnih molekula nastaju živa stvorenja, u kom trenutku i kako od stvari bez ikakve svesti, kao što su kamen ili kišne kapi, nastaju samosvesna bića, kako jedan sistem simbola bez neposrednog značenja počinje verno da odslikava neke fenomene i pojave u realnom svetu.

Ljiljana Petković

Mrtav ugao

Koliko košta SREDNJOŠKOLAC

Podizanje deteta zahteva veliko ulaganje. Ulaganje

u dete nije samo u novčanom izrazu, već i u napornom

radu koji je često nemerljiv. Bogate porodice, osobito u bogatim zemljama, ulažu više novca a manje rada, a siromašne obratno. Moglo bi se kazati i da podizanje deteta često košta više od izgradnje kuće.

Vladimir Grečić

Ekosofija

SPAVAJU LI BILJKE EKSKLUZIVNO

Nova metoda omogućava da se snime i prouče dnevni fotofizički procesi u listu koji pokazuju cirkadijalni tj. dnevno-noćni ritam u zavisnosti od doba dana, koje je najčešće povezano sa intezitetom osvetljenosti lista. Rezultati pokazuju da biljke imaju svoj ritam dana i noći i da se one noću ,,odmaraju” – spavaju, a da se bude s pojavom prvih zraka sunca.

Bećko Kasalica, Milorad Vujičić, Katarina Miletić

Sklapanje pamćenja

TROJA U TRAKIJI

Možemo konstatovati da svi Homerovi putevi vode u Trakiju. Ne bilo gde u Trakiju, nego uvek na jedno jedino mesto u dolini Marice. Na ovom mestu, gde je danas gradić Feres (Evros), bila je Homerova Troja! Homerska geografija se slaže sa stvarnom, čak i preko svih očekivanja. „Ilijada jeste delo jednog neprevaziđenog pesnika, pouzdanog geografa. Strabon i Demetrije su potpuno u pravu: Homeru se zaista može verovati.

Ranko Bošnjak

Virtuelni raj

DRONOVI NA MUZIČKOM NEBU

Muzika zvuči užasno u praznim sobama, a dobijeni zvuk je zamagljen, prigušen i raspršen. Ljudska tela čine muziku boljom ̶ muzika će bolje zvučati što je više ljudi. Družite se s drugima. Budite telo u dodiru s drugim telima.

Goran Stanković

Avanture tastature

ENIGMA KOSE CRTE

Kako su rasli računari, tako su rasli i računarski časopisi, a uz njih i sva druga štampa – od lošeg papira i razmrljanih slika stigli smo do dizajnerskih remek-dela na savršenom papiru. Nekad gledan sa nepoverenjem, DTP (desktop publishing) je zamenio sve ranije štamparske tehnike, dok su digitalni foto-aparati naprosto oduvali klasični film. Sećajući se te odiseje, pitam se jesmo li dostigli savršenstvo i da li se vredelo truditi… ili će internet uskoro poslati u penziju čitavu klasičnu štampu.

Dejan Ristanović

Asimovljev soj

MIRISI

Veselin Gatalo

O autoru

administrator

Ostavite komentar