МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЧЕТВОРИЦА „ФИЛДСОВАЦА”

Математички нобел (Википедија)

Ове године Филдсову медаљу добила су четворица математичара, а једном од њих је и украдена.

На Међународном когресу математичара у Рију де Жанеирју 1. августа проглашена су четири добитника Филдсове медаље – Каушер Биркар са Универзитета у Кембриџу, Алесијо Фигали, из Шведског федералног технолошког института, Акшај Венкатеш из Института за напредне студије у Принстону и са Стенфорд универзитета, и Питер Шолзе са Универзитета у Бону.

Доделу награда обележио је и инцидент. За време фотографисања професору Биркару је украдена торба у којој се налазила медаља,па му је три дана касније уручена нова. Полиција трага за осумњиченима, а процењује се да би крадљивци ову четрнаестокаратну медаљу могли да уновче за око 4.000 долара.Филдсова медаља се додељује сваке четврте године математичарима млађим од 40 година и сматра се у одређеној мери еквивалентом Нобеловој награди.

Тридесетогодишњи немачки матмеатичар Питер Шолзе један је од најмлађих добитник престижног признања у историји,а награђен је за револуцију у аритметичкој геометрији.Аустралијски математичар Акшај Венкатеш рођен је 1981. године, а Филдсову медаљу је добио за дубоке доприносе широком спектру математичких тема.Алесијо Фигали рођен је 1984. у Риму, а награду је добио за рад на транспортном проблему.Каушер Биркар рођен је 1978. у курдској провинцији у Ирану, а 2000. године се сели у Енглеску где тражи политички азил и где је докторирао. Награђен је за допринос проблему минималних модела.

(Извор ЦПН)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар