MEĐU IZMEĐU

ČETVORICA „FILDSOVACA”

300 pregleda

Ove godine Fildsovu medalju dobila su četvorica matematičara, a jednom od njih je i ukradena.

Na Međunarodnom kogresu matematičara u Riju de Žaneirju 1. avgusta proglašena su četiri dobitnika Fildsove medalje – Kaušer Birkar sa Univerziteta u Kembridžu, Alesijo Figali, iz Švedskog federalnog tehnološkog instituta, Akšaj Venkateš iz Instituta za napredne studije u Prinstonu i sa Stenford univerziteta, i Piter Šolze sa Univerziteta u Bonu.

Dodelu nagrada obeležio je i incident. Za vreme fotografisanja profesoru Birkaru je ukradena torba u kojoj se nalazila medalja,pa mu je tri dana kasnije uručena nova. Policija traga za osumnjičenima, a procenjuje se da bi kradljivci ovu četrnaestokaratnu medalju mogli da unovče za oko 4.000 dolara.Fildsova medalja se dodeljuje svake četvrte godine matematičarima mlađim od 40 godina i smatra se u određenoj meri ekvivalentom Nobelovoj nagradi.

Tridesetogodišnji nemački matmeatičar Piter Šolze jedan je od najmlađih dobitnik prestižnog priznanja u istoriji,a nagrađen je za revoluciju u aritmetičkoj geometriji.Australijski matematičar Akšaj Venkateš rođen je 1981. godine, a Fildsovu medalju je dobio za duboke doprinose širokom spektru matematičkih tema.Alesijo Figali rođen je 1984. u Rimu, a nagradu je dobio za rad na transportnom problemu.Kaušer Birkar rođen je 1978. u kurdskoj provinciji u Iranu, a 2000. godine se seli u Englesku gde traži politički azil i gde je doktorirao. Nagrađen je za doprinos problemu minimalnih modela.

(Izvor CPN)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar