MEĐU IZMEĐU

ČETVORO NAGRAĐENIH

240 pregleda
Ilustracija

Na redovnoj sednici Naučnog veća Instituta za fiziku Beogradu u utorak, 31. avgusta 2021. godine, dodeljene su godišnje nagrade za 2020. i 2021. godinu. Žiri su činili dr Marija Mitrović Dankulov, dr Branislav Cvetković i dr Nenad Vranješ ,koji se prisutnima obratio na svečanom delu sednice i proglasio dobitnike nagrada. Vranješ je podsetio da je zbog specifičnih uslova rada izazvanih pandemijom prošle godine nagrada odložena, tako da se godine nagrade dodeljuju i za prethodnu. U ime žirija, pohvalio je sve predložene kandidate.

Jednoglasnom odlukom žirija godišnju nagradu za 2020. godinu dobio je dr Igor Franović za značajan doprinos razvoju fizike kompleksnih sistema, nelinearne dinamike i statističke fizike. Nagrada se sastoji od plakete, diplome i novčanog iznosa u vrednosti tri prosečne plate u Institutu (360.000 dinara).Tradicionalno su dodeljene i studentske nagrade, a za 2020. godinu žiri je od tri kandidata odlučio da nagradu dobije dr Miljan Dašić za doktorsku disertaciju pod nazivom Modeling the Behaviour of Confined Dipolar and Ionic Systems (Modelovanje ponašanja prostorno ograničenih diplonih i jonskih sistema). Nagrada se sastoji od plakete, diplome i novčanog iznosa u vrednosti jedne prosečne plate.

Godišnju nagradu za 2021. godinu žiri je dodelio dr Nenadu Lazareviću za značajan doprinos razumevanju kompleksne međupovezanosti fononskih, elektronskih i magnetnih stepena slobode kod superprovodnika na bazi gvožđa. Nagrada se sastoji od plakete, diplome i novčanog iznosa u vrednosti tri prosečne plate.Studentsku nagradu za 2021. godinu dobila je dr Jadranka Vasiljević za doktorsku disertaciju pod nazivom Propagation, localization and control of light in Mathieu lattices (Prostiranje, lokalizacija i kontrola svetlosti u Matjeovim rešetkama). Nagrada se sastoji od plakete, diplome i novčanog iznosa u vrednosti jedne prosečne plate.

U nastavku ceremonije dodele nagrada laureati dr Franović i dr Lazarević su održali krakte prezentacije u kojima su predstavili svoj rad i neke od značajnih rezultata koje su ostvarili u prethodnom periodu. Na ilustraciji u pravougaoniku: dr Igor Franović, dr Miljan Dašić, dr Nenad Lazarević i dr Jadranka Vasiljević.

(Izvor IFIZ)

O autoru

administrator

Ostavite komentar