MEĐU IZMEĐU

ČETVORONOŠKE PO MARSU

129 pregleda

Svaki robot koji je sleteo na Mars, uključujući najnoviji Perseverance,ima jednu zajedničku karakteristiku, a to su točkovi. Međutim, to će se promeniti.SpaceBok je četveronožni robot koji su napravili naučnici sa istraživačkog univerziteta ETH Cirih i iz Instituta Maks Plank u Nemačkoj. Robot je prvobitno bio namenjen za misiju na Mesecu, pa je zamišljeno da hoda na isti način kao astronauti iz misije Apolo. Međutim, koncept se minja i prilagođava Marsu, gde je teren drugačiji, a gravitacija snažnija. Cilj je da robot bude stabilniji.

Tim naučnika je testirao različita rešenja, mala stopala poput kopita, ravna i okrugla stopala.Kako se istraživanja na Marsu baziraju na kraterima, rover Perseveranceje sleteo u krater Jezero jer se veruje da se tu nekada nalazila naseljiva rečna dolina. Stoga naučnici testiraju SpaceBok na stenovitom terenu da bi se dočarala površina Marsa.Iako su roboti s točkovima stabilniji, zbog čega se koriste za istraživanja drugih svetova, oni s nogama imaju veći potencijal da dođu na lokacije nedostupne onim s točkovima.

Nasin helikopter Ingenuity ima veliki potencijal za istraživanje Marsa, ali bi robot s četiri noge u teoriji omogućio detaljnije istraživanje stenovitog terena i sistema pećina na Marsu. Demonstracije su pokazale da se robot kreće i penje na terenu sličnom onom na Marsu, a da pri tome ne pada.

(Izvor Kliks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar