MEĐU IZMEĐU

ČETVRTA NT REVOLUCIJA

412 pregleda

Dobrodošli u carstvo čudesnih otkrića koje će, bez ikakve sumnje, obeležiti i 21. i 22. vek, a čije je rodno mesto upravo naša zemlja.

Već nekoliko godina Beograd i Srbija smeju se nazvati jednim od najznačajnijih središta četvrte naučno-tehnološke revolucije u svetu, u čijem ostvarenju učestvuju desetine naučnika iz Srbije i inostranstva. Pod okriljem kompanije „Cepter internešenel, koja uveliko svetskom tržištu isporučuje jedinstvene visokotehnološke proizvode s čuvenom krilaticom „Živi duže, živi bolje!, sprovode se istraživanja i ispitivanja najsićušnijeg i najčvršćeg molekula od postanja kosmosa, satkanog od 60 atoma ugljenika (C60) i nazvanog fuleren, neverovatnih svojstava koja nagovešćuju čuda kakva ni Alisa nije sretala.

Čuli ste, svakako, za nanofotonske ili Tesline naočare, najpouzdaniju zaštitu ikad smišljenu, i to u Srbiji, koje onemogućuju da i jedna jedina čestica štetnog ultraljubičastog zračenja sa Sunca i elektromagnetskog iz računarskih i televizijskih ekrana, mobilnih telefona i ostalih elektronskih uređaja ošteti ljudsko oko. U protekle dve-tri godine pridružene su im specijalna krema koja podmlađuje kožu, fulerenska tečnost (3HFWC) koja sprečava umnožavanje ćelija raka ili podmlađuje kožu i tako redom.


Filip Cepter

Kao i prethodnih godina uz učešće Filipa Ceptera, predsednika kompanije „Cepter internešenel, i ove je u hotelu „Cepter u Beogradu upriličen naučno-stručni skup na kojem su ugledni naučnici i stručnjaci predstavili svoje najnovije istraživačke nalaze na ljudima i oglednim životinjama.

Najpre su prikazani rezultati pilot studije „Ispitivanje antibakterijskog delovanjaproizvoda sa 3HFWC supstancom u in vitro i in vivo uslovima na pacovima”, na kojoj su radili prof. dr Marina Milenković i mr Dušan Ušjak sa Farmaceutskog fakulteta i mrNataša Knežević, rukovodilac kontrole kvaliteta u istraživačkom centru ZeptoHyperTech iz Beograda.

Dr Danijela Maksimović i dr Sanja Mijatović, naučni savetnice iz Istituta za biološka istraživanja„Siniša Stanković”, obelodanile su dostignuća studije „Ispitivanje efekata 3HFWC supstance i hiperpolarizovane svetlostiu singenom modelu mišijeg melanoma”.

Nakon toga suobznanjeni nalazi pilot studije „Procena kliničkog efekta nanofotonskihnaočara na bazi fulerena C60 kod pacijenata sa dijabetičnom retinopatijom”,prof. dr Igora Kovačevića, prof. dr Jelene Vasilijević dr Snežane Polovine sa Klinika za očne bolestiKliničkog centra Srbije. U studiji „Ispitivanje dejstva Tesla Hyperlight Eyewear na psihološka stanja mozga” istraživačke snage udružile su dr Jelena Boljanović, specijalizant psihijatrije, i psiholog Marina Miljković, obe sa Medicinskog fakulteta, i dr Branislava Jeftić sa Katedre za Biomedicinsko inženjerstvoMašinskog fakulteta. Naposletku su prof. dr Đuro Koruga i master Zorana Jović iz TFT nanocentra predočili nalaze studije „Rano otkrivanje humanog melanoma kože pomoću optomagnetne imidžingspektroskopije: principi i demonstracija rada uređaja”. Na pomolu je jedinstven naučno-tehnološki prodor u snimanju najdubljih slojeva kože koji će omogućiti da se opaka bolest otkrije pre što što je uzela maha.

U pauzi su učesnici pogledali zanimljiv film mr Olje Lopušanski iz Zepter-a (Holamdija), pod imenom HyperLight Fluid Complex.


Predstavljanje „Galaksije

Na kraju veoma zanimljivog i nadahnutog skupa, protkanog brojnim opaskama prisutnih učesnika, čitaocima je preporučeno specijalno izdanje naučnog magazina „Galaksija, s potankim opisima uzbudljivih naučnih traganja i izuzetnih izuma na samoj granici ljudske mašte. Nekada najčitaniji i najomiljeniji naučnopopularni časopis u bivšoj Jugoslaviji, obnovljen je pre četiri godine u novom ruhu i u novom duhu i sada se prvi put pojavljuje na engleskom jeziku, što nijedan drugi na ovim prostorima nije. Usuđujemo se reći da je to poduhvat bez premca, zahvaljujući ponajpre nesebičnoj podršci kompanije „Cepter internešenel.

Više od trideset naučnika iz stručnjaka iz naše zemlje i inostranstva u svojim člancima tumačili su svoja istraživanja i ispitivanja pojedinih odlika pomenutog ugljenika 60 ili fulerena. Zajednička im je nit isceljujuća moć fotona ili najsitnije svetlosne čestice koja – usamljena ili u sadejstvu s pomenutim čudesnim molekulom – ozdravljuje i obnavlja bolesne i oštećene ćelije, počev od raka i Alchajmerove bolesti do najtežih povreda svakovrsnih tkiva glave, tela, očiju i tako redom. Na 172 stranice ređaju se rezultati dugogodišnjih proučavanja u zemlji i inostranstvu, kao što su: reprogrtamiranje ćelija raka, obnavljanje i podmlađivanje kože, otklanjanje stresa i depresije, poboljšanje pamćenja i spavanja, obnavaljanje energetsko-informacionih tokova u organizmu, lečenje obolelih desni i usne duplje, uspostavljanje sklada između duha i tela i tako redom, što je saopštavano na prethodnim skupovima ove vrste.

Poznato je, naime, da je jedan od najvažnijih izazova savremene medicine oživljavanje vlastitih bioregenerativnih moći, čime se doprinosi dužem i zdravijem življenju. U ekskluzivnom intervjuu „Cepterov nanosvet, po kojem je nazvano specijalno izdanje, Filip Cepter ističe da su svi najnoviji kompanijski proizvodi i usluge utemeljeni na vrhunskim naučnim izučavanjima svetlosti, vode, vazduha i hrane.

„Galaksiju su predstavili akademik Ljubiša Rakić, predsednik Odbora za biomedicinska istraživanja SANU i predsednik Naučnog saveta „Cepter internešenela, prof. dr Radivoje Mitrović, dekan Mašinskog fakulteta i nekadašnji ministar i državni sekretar za prosvetu i nauku, dr Sanja Mijatović, naučna savetnica Istituta zabiološka istraživanja „Siniša Stanković, dr Noel Tomson sa Univerziteta Kembridž i Stanko Stojiljković, glavni urednik. (Pogledajte galeriju).

O autoru

administrator

1 komentar

  • Iskreno govoreći, prvi put čujem da se ovo događa u Srbiji. Za svaku je pohvalu što se u to uključila Galaksija.

Ostavite komentar