МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЦЕВОВОД ЗА КИСЕОНИК

Илустрација

Илустрација

Америчка свемирска агенција НАСА разматра изградњу цевовода за транспорт кисеоника до различитих локација на јужном полу Месеца да би се задовољиле потребе надолазећих мисија из програма Артемис. Разматрање је покренуто након што је Питер Карери, шеф компаније Lunar Resources Inc. детаљно објаснио проблеме постојећих планова који се односе на транспорт помоћу ровера. Он је свој предлог приложио Innovative Advanced Concepts (NIAC) програму и био међу 14 истраживачких тимова који су добили 175.000 долара за развој својег концепта.

Предложени лунарни цевовод, назван Lunar South Pole Oxygen Pipeline (LSPOP), повезао би се с центром за вађење лунарног леда на јужном полу. САД, Kина и Русија желе лунарни јужни пол јер садржи огромне количине леда и других ресурса испод површине. Тај лед ће чинити кључни део Насиних планова за успостављање трајног људског присуства, јер се може вадити и претварати у пијаћу воду и кисеоник који се може користити за дисање, а и као ракетно гориво.

Карети је казао да тренутни напори за екстракцију кисеоника подразумевају флаширање у резервоаре за компримовани гас или његово складиштење спремницима. Оба процеса изискују транспорт спремника до различитих постројења да се кисеоник употребљава. Превоз роверима троши више енергије него процес екстракције, а сматра се најскупљим с обзиром на велике удаљености између подручја екстракције и људског станишта или постројења за ликвeфакцију. Другим речима, НАСА планира да складишт лед у криогеним спремницима под притиском и да га транспортује лунарним роверима. Вероватно би морали транспортовати лед у подручје ближе екватору јер ће лунарним стаништима бити потребна додатна сунчева светлост коју та облст има.

С друге стране, Кареријев концепт би омогућио сталан приступ кисеонику становницима Месеца, а драстично би се смањили трошкови повезани с транспортом. За разлику од цевовода на Земљи, цурење на Месецу не би загађивало. Уместо тога би кисеоник једноставно нестао у свемиру јер Месец нема атмосферу. Биће тестирано неколико различитих цевовода, а почеће се од концепта дугог 5 километара. Ако НАСА одобри цевовод, он би се градио у сегментима на Месецу прије него се у састави у пуно дужини. У производњи би се вероватно користио алуминијум којег има у изобиљу на лунарном јужном полу.

(Kликс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар