MEĐU IZMEĐU

ČIP LEČI RANE I ORGANE

402 pregleda
Nove ćelije (Univerzitet Ohajo)

Naučnici su osmislili revolucionarnu tehnologiju koja, kako tvrde, pomaže kod zalečenja rana, krvnih sudova, nerava i oštećenih organa. Tehnologija nazvana nanotransfekcija tkiva (Tissue Nanotransfection – TNT) koristi nanotehnologiju da bi pretvorila ćelije kože u druge tipova ćelija koje mogu da se koriste za popravku oštećenih tkiva.

Naučnici sa Državnog univerziteta
Ohajo su pretvorili ćelije kože miševa
i svinja u nervene i ćelije krvnih sudova.

Ćelije se pretvaraju pomoću mikročipa veličine manjeg novčića koji ubacuje gentski kod u ćelije kože, pretvarajući ih u druge tipove ćelija. Naučnici tvrde da čip, koji se jednostavno postavlja na kožu, može da počne da stvara nove specijalizovane ćelije „za manje od jedne sekunde”.

Naučnici sa Državnog univerziteta Ohaja su pomoću čipa pretvorili ćelije kože miševa i svinja u nervene i ćelije krvnih sudova. Posle nedelju dana, nove ćelije su formirale nove krvne sudove i nervno tkivo. U jednom od eksperimenata, teško povređena noga miša spašena je tehnologijom stvranja novih krvnih sudova u tkivu u kome nije bilo protoka krvi.

„Ovo je teško zamisliti, ali je moguće postići. Pokazalo se da uspešno radi u 98 odsto slučajeva”, kaže doktor Čandan Sen, jedan od vođa istraživanja. „Pomoću ove tehnologije, možemo da preobratimo ćelije kože u elemente bilo kog organa, samo jednim dodirom. Proces traje manje od jedne sekunde i neinvazivan je. I to je to. Čip ne ostaje na vama, a reprogarmiranje ćelija počinje.”

Nova tehnologija bi mogla da nađe široku primenu, pa bi reprogramirane ćelije odrasle na koži mogle da budu ubačene u organizam čoveka zarad lečenja Parkinsonove i Alchajmerove bolesti, oštećenja nerava i moždanih udara. Neki dosadašnji tretmani podrazumevali su preobraćanje ćelija u laboratorijskim uslovima pre ponovnog ubacivanja u pacijenta, ali ovo je prvi put da se ćelije reprogramiraju u samom telu.

Prednost je i to što, budući da nije potrebna laboratorija, metoda može biti primenjivana i u običnim bolnicama i ambulantama, budući da sve što je potrebno uraditi jeste prisloniti čip na kožu, nakon čega na nju deluje slaba električna struja, koju pacijent jedva da i oseti. Ispitivanja tehnologije nanotransfekcije tkiva na ljudima planirana su za sledeću godinu.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar