MEĐU IZMEĐU

CIPELE OTKRIVAJU MINE

240 pregleda
Ratnička obuća (TAS)

U Inžernjerskom  centru u Moskvi proizvode se delovi za odbrambenu i svemirsku industriju, i to tako što se modeli oružja i vojne opreme dizajniraju u digitalnom formatu, a zatim razvijaju za proizvodnju.

Ruski vojnici u Siriji, ali i na drugim mestima, koriste zaštitno odelo koje u cipelama ima senzore za otkrivanje mina u neposrednoj blizini, a proizvode se u istraživačkom centru u koji je Tanjug imao priliku da zaviri.

Reč je o Inženjerskom centru za visoko složene prototipove, koji radi u okviru Nacionalnog univerziteta za nauku i tehnologiju u Moskvi (MISiS), koji je nedavno otvorio svoja vrata grupi uglavnom agencijskih novinara iz više zemalja, među kojima i Srbije.Taj Centar je samo jedan od više sličnih na MISiS-u, u koje je i izveštač Tanjugaimao pristup, a njegovo osnivanje je podržao ruski premijer Dmitrij Medvedev.

U Centru se proizvode delovi za odbrambenu i svemirsku industriju, i to tako što se modeli oružja i vojne opreme dizajniraju u digitalnom formatu, a zatim razvijaju za proizvodnju.Do sada su u njemu dizajnirani prototip svemirskog broda nove generacije, sedišta za kosmonaute, pištolj koji može da izdrži temperature do 70 stepeni, rotor helikoptera, dronovi koji mogu i čoveka da nose, kao i pomenuto zaštitno odelo za ruske vojnike, koje, takođe, u zaštitnim naočarima ima kameru koja prikazuje pozadinu.

U jednoj od laboratorija, za biomedicinske nanomaterijale, trenutno se radi na
razvijanju metode lečenja raka radiotalasima,
a istraživanja se obavljaju na miševima,
zečevima i drugim sitnim životinjama.

U ovom trenutku u Centru se radi na sedam projekata.Laboratorije u kojima se razvijaju nove tehnologije i rade istraživanja, poput laboratorija za energetski efikasne materijale, za stvaranje solarnih ćelija, za istraživanje metamaterijala, nnajzanimljiviji su deo Nacionalnog univerziteta u Moskvi.

U jednoj od laboratorija, za biomedicinske nanomaterijale, trenutno se radi na razvijanju metode lečenja raka radiotalasima, a istraživanja se obavljaju na miševima, zečevima i drugim sitnim životinjama.Ovaj Univerzitet se, inače, od prošle godine nalazi među prvih 100 na Šangajskoj listi najboljih svetskih fakulteta, dok na listi QS zauzima 31 mesto.

Poseduje 30 laboratorija i tri inženjerska centra, kojima rukovode vodeći ruski i strani istraživači.MISiS se smatra jednim od vodećih univerziteta iz oblasti materijalnih nauka, metalurgije i rudarstva, biomaterijala, nanotehnologija i IT-a, a odličnu saradnju ostvaruje sa Institutom Vinča iz Beograda i Beogradskim univerzitetom.Ta saradnja ostvaruje se kroz brojne obrazovne programe i uspostavljena je pre više decenija, odnosno još u vreme Sovjetskog Saveza.

Rektorka Univerziteta Alevtina Černikova istakla je da MISiS sarađuje sa 1.600 kompanija, i da se svake godine 80 do 90 odsto studenata zaposli u nekoj od njih.Prema njenim rečima, sankcije koje su SAD i EU uvele Rusiji nisu direktno pogodile Univerzitet, ali su usporile realizaciju određenih projekata.

Černikova je dodala i da se MISiS većim delom finansira iz budžeta, a delom od poslovne zajednice i taj procenat varira iz godine u godinu. Kako je rekla, reč je o kompanijama koje najčešće zapošljavaju njihove studente.
Trenutno ga pohađa 17.000 studenata, od kojih je 3.300 stranaca iz 69 zemalja – Srbije, Indije, Kine, Italije, Bugarske…MISiS je osnovan 1918. godine kao deo Moskovske akademije za rudarstvo, a od 1930. godine je samostalna visokoobrazovna i naučna ustanova.

(Izvor Tanjug)

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar